Facebook

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

YouArt - amikor egy álom nem válik valóra

2011.09.26. 16:57 | Metalkilincs | 2 komment

121 zenekar. A Facebook fotóalbum tanúsága szerint ennyi  állhat neki szeptember végén, az őszi szezonra valami koncertet leszervezni magának.

A kezdetektől figyelem a történéseket, eléggé  kétkedve. Ha a koncertszervezés és a zenekari  menedzsment csak abból állna, hogy összecsődítünk egy csomó zenekart, randomszerűen összeválogatjuk őket és elküldjük egyik-másik vidéki városba illetve a fővárosba koncertezni, szóval ha csak ebből állna, az jó lenne. Ha csak abból állna, hogy beszélünk klubokkal, művelődési házakkal, lekötünk időpontokat, akkor jó lenne. Ha csak abból állna, hogy a Facebookon hirdetjük ezeket a bulikat és várjuk a csodát, az jó lenne. A zenekari menedzsment viszont ennél sokkal komplexebb.

Mint mondtam, figyeltem a történéseket és sokszor  komolyan elgondolkodtam. Nem azon, hogy ezt hogy fogják kivitelezni, mert első perctől tudni lehetett, hogy ez a dolog működésképtelen. Hogy akkor miért figyeltem? Főleg a "programba" jelentkező zenekarok miatt. Volt rengeteg olyan amatőr zenekar,aki valóban azt gondolhatta, hogy ez lehet számukra a kitörés. Mert nemrég alakultak, nincsenek tapasztalataik és jó lehetőséget láttak ebben az egészben. Ez az ő esetükben megbocsájtható. Ami számomra viszont  meglepő volt, hogy olyan zenekarok, olyan hosszú évek óta működő zenekarok hittek ebben, akik pontosan tudják, hogy a dolgok nem így működnek. Ilyen egyszerűen nincs!
Számolt valaki azzal, hogy honnan lesz közönség? Mert közönség az sajnos nincs. Ha van, akkor minimális és specifikus. Sajnos a történet nem jutott el odáig, hogy kiderüljön,  érdekli-e majd az embereket ez az egész. Pedig kíváncsi lettem volna. Sőt! Gratuláltam volna, ha legalább negyedházas bulikat tudtak volna produkálni. De ezt már sohasem tudhatjuk meg.
Sajnálom a zenekarokat és nem csak a befizetett pénz miatt. Sajnálom, mert tudom, hogy milyen nagy a gáz ebben az országban. Sajnálom, mert a lehetőség nagyon csábító volt és még azt sem mondom, hogy a szándék nem volt őszinte. Sajnálom, mert tudom,hogy milyen nehéz egy zenekarnak "beindulni" és milyen nehéz fennmaradni. Sajnálom, mert ez a történet tipikus esete annak, hogy a zenekarok megpróbálnak minden fűszálba belekapaszkodni, hogy fennmaradjanak, hogy megmutassák magukat, hogy közönséghez és fellépési lehetőséghez jussanak.


121 zenekar hitt ebben a turnéban, köztük olyanok is, akik maguktól is képesek lettek volna leszervezni bulikat. Akkor miért? Mert azt gondolták, hogy egy CÉG majd tényleg olyan szponzort fog találni, aki ilyen volumenben támogatja a rockzenét? Ébresztő! Senki sem támogatja a rockzenét!

A rockzenét ma Magyarországon kizárólag a rajongók támogatják. Hozzájuk kell eljutni, de nem úgy beállunk 121-nek a sorban, hanem megkeressük a számunkra legjobban megfelelő utat és azon járunk. Aztán ha kiderül, hogy nem a megfelelőn járunk, akkor váltunk ,de kizárólag a saját igényeink szerint illetve az alapján ahogy a környezeti tényezők változnak. Sajnos nincs mindenki számára megoldás. Azaz azonos megoldás nincs mindenki számára. Éppen ezért egy ilyen turné sok zenekar számára kimondottan lealacsonyító lehet. Vagy tudjátok a saját utatokat járni vagy nem. Nincs C terv.


Remélem,hogy mindenki visszakapja a pénzét és mindenki képes lesz néhány bulit lekötni még az őszre.
Sok sikert mindannyiotoknak!

Boltsek Andrea


 

Címkék: gondolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://metalkilincs.blog.hu/api/trackback/id/tr93258131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yosha 2011.09.26. 17:11:15

Nevetséges. Egyszer valamelyik koncerten odajöttek hogy mittudomén melyik noname rádionak van ez a menedzsercsomagja, ami többszáz ezer forint, de játszák a dalainkat majd, meg interjuk meg ilyenek. Kérdőivvel meg komplett tervekkel jöttek persze aminek semmi értelme sem volt, csak hogy fizess. Kitöltöttük a kérdőivet páran, kaptak érdekes válaszokat, de többnyire a régi jol bevált K. A. kezdőbetüst. Ezek csak olyanok mint a probatermeket kirámolo kisebbségiek, annyit látnak hogy az élőzene sokba kerül, és arrol még lehet lehuzni bőrt. Nézegettem az oldalát ennek a produkcionak, én nem mentem volna bele.

Metalkilincs · http://www.facebook.com/andrea.boltsek 2011.09.26. 17:20:57

@yosha:
sok zenekar keresett meg engem még az elején, hogy mi a véleményem erről az egészről. de már akkor látszott ,hogy halálra van ítélve a történet. ha nem kapják vissza a zenekarok a pénzt, ami összesen több mint 3 millió forint, na majd akkor kezdődnek az igazi gondok...
süti beállítások módosítása