Facebook

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nagyfi László - Interjú

2011.11.04. 16:27 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

Nagyfi László, alias Bigson. Zenélt a Pokolgépben, megalapította az Oment, majd saját üzletet nyitott. Megvalósult álmok, címszavakban.


Az olvastam rólad, hogy 6 évesen kezdtél hegedülni. Ez szülői indíttatásra történt vagy Te magad választottad ezt a hangszert?


 
Valahogy ének-zenei általánosban kezdtem, ennek szellemében hangszert is kellett választani, és a hegedűre esett a választás, asszem' valami viccből kifolyólag, mert, hogy a hegedűvel majd jól lehet csatázni... :) Persze a szüleim támogatták, és szerették, hogy zenélni tanulok, a lehetőségeikhez mérten maximálisan támogatták is.
Emlékszem 14 évesen az első "Musima" gyártmányú igen komoly "NDK" gitárt is tőlük kaptam...

1984-tól 1990-ig voltál a Pokolgép tagja. Mondhatni, hogy a legszebb éveitek adtátok egymásnak a zenekarral.  Publikus, hogy mi volt az oka a kiválásnak? Szerettél volna egy saját bandát? Nem érezted jól magad? Szakmai vagy inkább személyes oka volt a kiválásnak?

 Bizony, ezek szép évek voltak, mert saját erőből építettünk - sokszor keservesen - valamit.
A kiválás okát már sokszor, sok helyen elmondtuk, érdekes módon semmi személyes oka nem volt, - más stílusú metált szerettem volna játszani, mint a Kukovecz Gabi, ezért úgy döntöttem, hogy egy saját formációt alakítok, és ehhez csatlakozott Kalapács Józsi is, így kiváltunk, és megalakítottuk 1990-ben az Oment.
Személyes (kedő) oka nem volt, a mai napig normális emberi kapcsolatban vagyunk. Ez a hat év meghatározó korszaka az életemnek, úgy érzem sokat köszönhetünk egymásnak.

Az Omen 1991 és 2006 között 10 albumot adott ki.  Ez minden térben és időben egy igen termékeny és életképes zenekarra vall. Mit adott neked személy szerint ez a 15 év?

Hogy mit adott? - Hát a mai napig az Omen az életem!
Több időszakra lehet bontani az Omen fennállását.
Az első tíz évben - amíg Kalapács Józsi velünk volt -, hat albumot készítettünk, jártuk az országot, rengeteget koncerteztünk, szóval ment a banda. A Józsi kiválása után persze megtorpantunk, nehéz az "eredeti" frontembert pótolni, kísérleteztünk is néhányszor, de jó sok év telt el addig, míg végre megtaláltuk Korit, (Koroknai Árpád) jelenlegi énekesünket.
Úgy, hogy most kösz jól vagyunk, új célokkal, megújult energiákkal állunk az új kihívások elé!

2006-ban viszont belefogtál egy másik vállalkozásba. Megnyitottad a Gitárcentrumot. A saját márka kifejlesztésének ötlete rögtön adott volt, vagy az csak később került a képbe?

Igen, egy régi álmom vált valóra, saját hangszerboltom van, amire azért is vágytam nagyon, mert a "mi időnkben", '70-es '80-as években csodájára jártunk, ha véletlenül valami tisztességes hangszer érkezett abba az egy-két hangszerboltba, ami akkoriban egyáltalán létezett. Az egész meseszerűen alakult, mert az elején, amíg nem volt meg a bolt, egyszerűen csak összegyűlt az évek során néhány gitárom, és a zenész barátaim kérdezgették, hogy nem tudnék-e nekik is segíteni szerezni ilyen-olyan hangszert Amerikából. Mivel Gyenizse András barátom pár évtizede már amcsiban él, így beszereztünk jó néhány gitárt, basszusgitárt... (Andrással együtt játszottam a  Pokolgépben a kezdetekkor, majd '84-ben "disszidált")
Így aztán adta magát az ötlet, hogy legyen egy bolt is, és persze legyen a legjobb, és a legszebb is...:)
Úgy érzem, - legalább is a visszajelzések alapján talán mondhatjuk is - hogy ezt sikerült megvalósítani.
Mára már egy óriási árukészlettel, szakértelemmel rendelkező bolttá váltunk, és úgy érezzük, hogy a zenészpalántáktól a "profi" zenész-barátainkon át szívesen járnak ide az emberek.
Persze van miből válogatni, itt van mindig úgy 4-500 gitár... :)

 Mesélj egy kicsit a Bigsonról!

Úgy '92-93 táján a Bigson lett (volna) a művésznevem egy kint megjelenő Omen albumon. Persze a megjelenésből nem lett semmi, csak az angol nyelvű demóig jutottunk, de a név maradt... :)
Azt hiszem, a Szekeres Tomi a "keresztapám", mert az egész úgy indult, hogy ugye a Nagyfi nevet hogyan is ejtse ki egy angol? A manager kérte, hogy találjunk ki magunknak valami angolul egyszerűen is kimondható nevet. Tamás egyszer csak a homlokára csapott, - megvan b...tok meg! Hát, ha úgy vesszük, a Nagyfi angolul Bigson-t is jelenthet, jót röhögtünk, és ennyiben maradtunk. Ekkor még szó sem volt semmiféle hangszerboltról, hát még saját márkájú gitárgyártásról!
Aztán tavaly felmerült bennem, hogy erős középkategóriájú gitárokat biztosan olcsóbban is ki lehet hozni, mint amennyiért a forgalmazók kínálják. Utánajártam a dolgoknak, és sikerült olyan kínai gyártót találnom, aki odafigyel az általam elvárt minőségre, és mondhatom, hogy az elvárás szerint készülnek a gityók.
Na de mi legyen a neve?
Ezen jó sokat agyaltam, és egyszer csak beugrott az a bizonyos Bigson...
Mára már több tucat gitár eladásán vagyunk túl, és abszolút pozitívak a visszajelzések, ez nagyon nagy örömmel és büszkeséggel tölt el!
Mást ne mondjak, egy hófehér Bigson Les Paulon játszik Alapi Pisti (Edda) barátom, és Koós Joci (CoolHeadKlan) is egy Bigson LP-n tolja a rock and rollt! :)

Kanyarodjunk vissza az Omenre. 2007-ben elveszítettétek Daczi Zsoltot, majd 2009-ben Gubás Tibivel váltak el az útjaitok. Mekkora csapás volt ez a zenekar számára? Koroknai Árpi "megtalálása" után visszaállt az egyensúly?

Daczi Zsolt barátom elvesztése nagyon nagy törést okozott mindannyiunkban. Az Isten nyugosztalja!
Ezután az is felmerült, hogy abbahagyjuk, minek így ez az egész...
A barátaink azonban arra biztattak, hogy csináljuk tovább, Zsolt is így akarná... Nehéz időszak volt, de felálltunk, és fél tempóban, akadozva, de folytattuk. Aztán kiderült, hogy Gubás Tibivel nem az igazi, és elváltak útjaink...
Elkezdtünk énekest keresni, nyilvánosan meghallgatást szerveztünk, ahová eljött Kori is. Hamar kiderült, hogy ő a mi emberünk! Nem akartuk elkapkodni a dolgokat, két évig csak koncerteztünk, és elkezdtük írogatni a dalokat.

 

A néhány "lemeztelen" év után jön az új album. Mit lehet erről tudni illetve lehet-e arról a különleges vállalkozásról, amiről nekem már meséltél?

Igen, már kész az anyag, november közepén megyünk stúdióba. Közben Kori barátja, Derzsi György kísérletképpen megcsinálta a Fagyott világ című nótánk szimfonikus hangszerelését, és átküldte, hogy hallgassuk meg... Hát ez olyat ütött, hogy megfűztük, hogy azonnal álljon neki 10-12 régi Omen dal meghangszerelésének! :) A kiadónknak (Hammer Records) is rohadtul tetszik, úgy döntöttünk, hogy ebből dupla album legyen! Így aztán nagy meló vár ránk a stúdióban, felvesszük az új anyagot, - ez lesz az egyik album, a másikon pedig az Omen Szimfonik lesz!

Egy új lemezhez, főleg ennyi év után, egy ütős lemezbemutató koncert és egy turné dukál. Hogy állnak az ezzel kapcsolatos szervezések?

Jövőre szeretnénk minél több koncertet játszani, és ahova csak lehet, elvinni az új anyagot.
Persze álmodozunk egy élő szimfonikus koncertről is, de ezt nem egyszerű tető alá hozni, ez még a jövő zenéje. A lemezbemutatóról sem tudok egyenlőre konkrét dátumot mondani, de egy méltó koncertet szeretnénk, az biztos!

Támogatója vagy a Pulzus tehetségkutatónak.  Ez mindenféleképpen azt jelenti számomra, hogy törődsz a felnövekvő, új rock nemzedékkel. Mennyire tudod nyomon követni a feltörekvő bandákat illetve van-e köztük esetleg személyes kedvenc?

Az Omennel is mindig figyeltünk az új, feltörekvő bandákra, ahol nem ütközik a szervezésbeli akadályba, rengeteg bandának adtunk lehetőséget a közös koncertekre. Csak jöjjenek, játszanak, mutassák meg magukat!
A tehetségkutatót is azért támogatom a lehetőségeimhez mérten, mert nincs annál szebb, amikor látok-hallok egy 20 év körüli gityóst, akin látszik, hogy lehet belőle valaki. Hadd szóljon!


Köszönöm az interjút!

http://www.gitarcentrum.hu/
http://www.omen.hu/

Címkék: interjú

A bejegyzés trackback címe:

https://metalkilincs.blog.hu/api/trackback/id/tr323353753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása