Facebook

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Magyar vs. külföldi - ki lesz a befutó?

2011.09.09. 23:53 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

 

 

 

 

Reggel elhatároztam, hogy megpróbálom feljegyezni azokat a zenekarokat, különös tekintettel a magyar vs. külföldi relációra, amiket a több mint 1000 ismerősöm posztol egy adott napon a Facebookon.  Figyelembe vettem nem csak a youtube linkeket, hanem a rockzenei portálokon megjelent híreket és kritikákat is. Most lassan éjfél  van és nagyon komolyan elgondolkodtam valamin. Biztos, hogy az öli meg a magyar zenét, a magyar rockot és metalt, hogy a kereskedelmi tévék éves szinten több tucat új pacsirtát "termelnek ki"? Elbizonytalanodtam...


 A  mai hírekben, megosztásokban  szereplő zenekarok, amivel több tízezer olvasó  szembesült több mint 70%-ban külföldi. Hozzáteszem, hogy van köztük bőven harmadik, negyedik és sokadik vonalas is.  Ezt az információ halmazt értem természetesen a reggel óta az üzenőfalon megjelenő hírekre, tehát bruttóban. Ez a felmérés vonatkozhatna a tegnapi napra és a holnapira is. Vonatkozhatna lényegében  minden napra. Elvétve van egy-egy információ vagy link  magyar bandáról, és ha van is , nem olyan dömping- és bulvárszinten, mint a külföldiek esetében.

Tényleg érdekel valakit az, hogy XY külföldi zenekar dobosa összeveszett a gitárossal és most jaj mi lesz? Mekkora hírértéke van ennek akkor, mikor Dunát lehetne rekeszteni azokkal a magyar zenekarokkal, akik magas színvonalon muzsikálnak és képtelenek kilépni az ismeretlenség homályából. Sőt azokkal  is, akik régóta zenélnek, de még sem kapják meg az őket megillető figyelmet. Mit számít nekünk, magyaroknak, hogy több tízezer kilométer  távolságra innen milyen konfliktusok zajlanak egy olyan zenekarban, akit 1. talán az életbe sohase fogunk látni és hallani, 2. idejön egyszer egy évben, horribilis gázsiért, mi tök frankók vagyunk , hogy ki tudtuk fizetni és ennyi. Miért nem nézünk szét a saját portánkon is? Miért nem kapnak a magyar zenekarok is legalább ilyen figyelmet, TŐLÜNK? Tőlünk, akik a zenével foglalkozunk, akik arról írunk és ELVILEG  harcolunk azért, hogy a magyar rock és metal nagyobb figyelmet kapjon.

Kicsit paradoxnak érzem ezt a helyzetet.
Illetve azon túl, hogy parodoxnak, megfogalmazódott bennem az a kifejezés, amit jómagam is sokszor használok: irányított média. Ömlesztjük az olvasókra a külföldit és ehhez képest lényegesen kisebb százalékban publikáljuk a magyart.  És ha ömlesztjük a külföldit, akkor hűséges olvasóink elolvassák, rákeresnek, letöltik, pedig megtehetnék ezt a magyar zenekar esetében is. Ja, és annak elmehetnének a koncertjére , fillérekért. Kapnának ingyen cd-t is, mert a magyar zenekarok nagy többsége már nem eladásra gyárt, hanem osztogatásra.
A kérdés persze az, hogy mire van igény?

Térjünk csak vissza a bulváros-celebes sztorihoz. Arra van igény, amit a nagy hatalmú média közvetít. Azon már elgondolkodott valaki a rockzenei újságírók közül, hogy mennyire képes a megjelent írásaival igényt formálni? Képes. Akkor meg miért várjuk bármelyik más médiumtól, hogy magyar zenekarokat támogasson? Mi lenne, ha mondjuk minden rockportál 1 hónapig csak magyar zenekarokról és magyar eseményekről írna? Csökkenne az olvasottság. Talán. De idővel az embereket érdekelné a magyar is. Biztos vagyok benne. Mert ez is egyfajta irányított média.


Ez olyan, mint az utazás. Szép város Párizs és Róma is. Prágáról már nem is beszélve. De Budapest...Budapest a miénk és gyönyörű.

 

Címkék: gondolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://metalkilincs.blog.hu/api/trackback/id/tr773214896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása