Facebook

Utolsó kommentek

Naptár

február 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Nevergreen - Interjú

2011.09.26. 23:21 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

 

A Nevergreen hamarosan új albummal örvendezteti meg rajongóit. Ebből az apropóból beszélgettem Matláry Miklóssal, a zenekar billentyűsével, egyik alapítójával.

 

 

 Akárhogy is számoljuk, már több mint 15 éve vagytok aktív részesei a zenének. Ha csak néhány szóban kellene ezeket az éveket összefoglalni, szerinted mennyit változott a zene és a körülötte lévő "infrastruktúra" az elmúlt 15 évben?

 Ez egy állandó, aktuális és fájó kérdés minden zenész, zeneszakértő és zenekedvelő ember számára. Az új primitivizmus idejét éljük minden szempontból, ami ki tudja milyen formában fog exkalálódni. Ez reflektálódik a zenei életre, kultúrára is. A 90-es években meg megvolt egy egészséges egyensúly az igényes (stílustól függetlenül) és az un. " kommersz " zene között, ráadásul az akkori " kommersz " zene is hordozott bizonyos igényességet.

Manapság az " alulról táplált kultúra " törvényszerűségének köszönve a " kommersz " zene teljesen igénytelenné mozdult el, az, ami régen kommersz zenének számított ma mar súlyosan igényes, az igazi igényes zene meg teljesen marginálissá vált. Ez az irányított média, a kereskedelmi tv, rádió aktivitásának végterméke és annak a ténynek, hogy az emberiség az evolúció folyamán genetikailag a manipulálhatóságra lett kódolva, amibe most tudományos alapokon nem merülök bele helyszűke miatt.

Világos hogy az irányított médiának, mint a multinacionális tőke kiszolgálójának az érdeke az idióta nyálcsorgató konzumtársadalom manipulálása, minél nagyobb  fogyasztásra ezt legkönnyebb az olcsó, igénytelen termékek divatba hozásával elérni, melyek nem is kívánnak nagyobb befektetést.
 Ahhoz hogy ezt az emberek elfogadják, megfelelő igénytelen szellemi szintre kellett őket süllyeszteni, ezt csak igénytelen alacsonyrendű szellemi termékekkel lehetett, ezért lettek a média segítségével
 Magyarországon a legnagyobb sztárok az un. " celebek " melyek semmilyen művészeti érteket nem tudnak produkálni a népbutító idiotizmuson kívül, mely a magyar közönség és fiatalság körében " fancy " - divatos lett. Ha a 80-as, 90-es években megjelent volna pl. egy Fluor Tomi, az emberek megdöbbenve konstatáltak volna, hogy ki ez a retardált idióta, és senki nem lett volna rá kíváncsi.

Manapság Magyarország legnépszerűbb előadója, aki sem énekelni sem semmit nem tud, csak simán megjátssza az idiótát, mert az Magyarországon divat lett. De lehet, hogy nem is játssza meg, simán az, de ez lényegtelen. A rock, metal zene ebben az egész Szodoma és Gomora szerű Biblikus - apokaliptikus kulturális kaotikus értékrendszer vesztett pöcegödörben a legnehezebb helyzetben van, mint olyan zene, amely nem csak az igényességre törekszik, de benne van az állandó lázadás az aktuális társadalmi visszásságok és kormányzat ellen, és ráadásul gondolatébresztő és kritikus. 

 Ilyen szellemi termék az irányított médiáknak nem kell, gátolja a fogyasztói társadalom manipulálását. Így maradnak a kereskedelmi tévékben az idióta " celebek" , és minél retardáltabb valamelyik, annál népszerűbb, az inerció törvényszerűsége alapján.


 Hasonló helyzetben sínylődik az általam annyira szeretett komolyzene is. Csak egy példa: Fluor Tomikának minden idióta klipjét megnézi pár millió ember, Liszt Ferencet a Youtube-on (VAN! ) vajon hány százan nézik? Ergo minden ember, aki a Fluor idióta klipjét megnézte maga is idióta, mert egyezik a klip által képviselt értékrendszerrel, ergo kb. Magyarország fele idióta. Lesz rosszabb is, ha nem történik egy kisebb kulturális forradalom - de nem olyan, mint a kínai volt. Addig a rock / metal zene marginális marad.


Az 1994-ben megjelent Game Over és az 1995-ben megjelent Az éj szeme még a Polygram gondozásában jelent meg. Mennyire volt nehéz a kezdet számotokra? Mennyire, ahhoz képest ahol most tart a zenekar?

 A kezdet volt a legkönnyebb. A 90-es években a magyar zenei élet egyik meghatározó eleme volt a rock és a metal műfaj, mielőtt még a már említett okoknál fogva a kereskedelmi média kampányszerűen " szalonképtelenné " - nevetségessé, pejoratív fogalommá tette. Itt a bizonyítéka, hogy kellő propagandával mennyire el lehet hülyíteni az embereket, de ez a vállalkozás Magyarországon jó " termőföldre " esett, az emberek itt 50 évig voltak agymosás alatt a Rákosi, stb. korszakokban.

Ahogy akkor bevették a gagyi kommunista maszlagot a pseudo heroikus munkásosztályi ornamentikával, ugyanúgy beveszik ma a celeb sztárhisztériát. Vagyis a kezdet a 90-es években nagyon könnyű volt egy olyan potenciálú színvonalas metal zenét játszó zenekarnak, mint a Nevergreen.
Természetesen annyira nem lett volna könnyű, ha nem segít bele a Marlboro Rock In 94 tehetségkutató fesztivál, melyik minket pár hónap alatt a magyar metal élvonalba repített. Ennek a rendezvénynek köszönve szenzáció lettünk Magyarországon, és szerencsés pillanat volt olyan szempontból is hogy akkor a Gothic Doom Metal a népszerűsége csúcsán volt.
Az első " Game Over " CD után Magyarország első 4. - 5. zenekara köze kerültünk, egyszer a Hammerworld közönségszavazáson voltunk harmadikok is, a Sziget fesztiválon 5000 es teltházunk volt, ugyanott éveken át játszottunk világsztár zenekarok előtt és után, mint a Within Temptation, Apocalyptica, stb., nem kevesebb közönségnek, mint azok, voltak a nagyon színvonalas telt házas Gothica fesztiválok a PECSA ban, ahol headlinerek voltunk.

 Azóta veszített ez a stílus a népszerűségéből sajnos, mert sokkal primitívebb, profánabb " bulizós " metal irányzatok léptek a helyébe a népszerűség csúcsain, de azért meg mi tartjuk magunkat. Vagyis most a nehezebb a kezdetekhez képest - egyszerűen jelenleg a magyar metal közönség körében nem általános, hogy a legszínvonalasabb zenekarok a legnépszerűbbek, az embereknek inkább tartalom nélküli kikapcsolódásra, " bulizásra "van igényük. A Nevergreen mindig hordozott egy ideológiai töltetet, amit a 90-es évek közönsége megértett és értékelt, az új generációknak erre, egyenlőre kevesebb igénye van, de ez változni fog.

1999-tõl vagytok a Hammer Records istállóban, ami 7 lemezeteket jegyzi, plusz a tavaly megjelent Imperium Boxot. Százalékos arányban mennyit tett ez a kapcsolat hozzá a zenekar sikeréhez? Gondolok most itt arra, hogy néhány évvel ezelőtt egy kiadónak sokkal több lehetősége volt egy zenekart érdemben támogatni, most viszont, a megváltozott körülmények között a kiadók "szerepe" is megváltozott.


A Hammer Records jelenleg a talán egyetlen erős kiadó / média, ha a Hammerworld újságot is figyelembe vesszük, amely a kereskedelmi média által okádott zenei szennynek ellenáll, képletesen, mint egy szikla a szennyvíz tengerében. Nem könnyű a dolguk. Anno velük közösen, az ő szervezésükben tartottuk meg a Nevergreen első fénykorát (a második most jön! ) fémjelző Gothica Fesztiválokat, ahol mi voltunk a headlinerek a PECSA-ban,mikor valóban a Nevergreen a magyar metal első 4 - 5 zenekara között volt.

Jelenleg a kereskedelmi médiai anti rock - metal propagandájának köszönve (emlékezzünk a Rokker Zsolti rock lejárató kampányra) a rock marginalizálódott, az emberek elhitték, hogy ez egy buta, primitív zene, és Kiszel Tünde, Fluor Tomika, és a többi idióta az igazi érték.
Vagy ha nem is hittek el, ez érdekli őket. Ilyen körülmények közt nem lehet lemezeladásokat produkálni, így a lemezeladás meg a stúdióköltségeket sem fedezi! Csak a "legnagyobbak"tudnak így fennmaradni, a Nevergreen még ebbe a kategóriába belefér. Egyszóval nagyrészt, ha nem is csak, de a Hammer Recordsnak köszönheti a Magyar rock hallgató, hogy magyar rock / metal zenekarok még egyáltalán vannak. Meg kell érteni az ő helyzetüket is.


Mikorra tehető az az időszak, amikor a Nevergreen már meghatározó  szereplője volt a magyar zenei életnek?

 Ahogy ezt már mondtam, rögtön a Nevergreen megjelenésétől. Kisebb zenei forradalmat hoztunk, Gothic Doom metal Magyarországon előttünk nem volt, így hazai körülmények között stílusteremtő zenekarnak is számítunk.
 Egyértelműen a 90-es évek voltak a fénykorunk, ezt a szintet tartottuk 2004-ig körülbelül, mostanában kezdjük visszanyerni a régi népszerűséget, 2009 óta, több tényezőnek köszönve, az egyik a rendkívül jól sikerült Új Birodalom CD, mely hangzásban és zenei színvonalban is minden idők egyik legjobb magyar metal lemeze, és a külföldi konkurencia közt is kiemelkedő.

2006 óta rendszeres fellépői vagytok a Szigetnek. Mennyivel növelte ez a jelenlét a külföldi rajongóitok számát? Milyen visszajelzések vannak ezzel kapcsolatban?

A Sziget a legnagyobb és legszínvonalasabb magyarországi fesztivál, itt és a Gothica fesztiválon értük el legnagyobb sikereinket.

A külföldi rajongók számát viszont ez nem annyira emelte, hiszen anno rengeteg magyar volt a Szigeten, mostanra ez az arány is katasztrofálisan megváltozott- kb. 20 - 30 % a volt az idei Szigetnek magyar, az árak miatt. A külföldi népszerűségünknek az oka leginkább az, hogy az utolsó 3 CD-nk magyarul is, angolul is megjelent egy csomagban.És persze a Youtube, ahova az angol dalokat feltettük. A Nevergreen hivatalos facebook oldal is, ahol a hallgató naprakész híreket, klipeket, dalokat láthat. halhat a Nevergreentől. Mindenkinek, aki a súlyos, színvonalas extrém metal zenét szereti, ajánlom, keresse meg ezt az oldalt a facebookon - csak annyit kell beírni, hogy Nevergreen, és jelentkezzen fel rá. Nem összekeverendő pár hasonló nevű oldallal - kb. 5000 tag van rajta, erről felismerhető.
    

Az első lemezeken még magyar az ének. Később a dalok már angolul is rögzítve illetve kiadva lettek. Miért döntöttetek így?

 Minden lemezünk magyarul van elsősorban, mert mi elsősorban magyar zenekar vagyunk. De az utóbbi 3 CD Angolul is megvan, minden dal, a magyar dalok után folytatásban.
 A dalok angol változatai segítettek a Nevergreent abban, hogy Európában, külföldön kultusz - státuszt szerezzen. Itt főleg a közép-európai és balkáni régióra gondolok, ahol először a magyar diaszpóra réven lettünk ismertek, aztán az angol változatnak köszönve a szerb, horvát, román ajkú közönség is megismerte és megszerette a zenekart.
 Persze továbbra is a magyar közönség a legtöbb és az alap, de ettől még megpróbálhatunk egy kitörést nyugatra, hátha.. a zenei potenciál megvan.  A Frozen és a Wonderful life feldolgozása igazán ütősre sikeredett. Miért pont ezeket a nótákat választottátok?


A Nevergreen ismert arról, hogy előszeretettel ültet át pop " slágereket " súlyos metal köntösbe. Ennek ideológiai üzenete is van - arra akarjuk rádöbbenteni a közönséget, hogy igenis a metal is lehet egy népszerű zenei forma.
Persze nem ez az egyetlen üzenete a feldolgozásoknak, de erre jöjjön rá a közönség. Nem csak ezt a 2 dalt dolgoztuk át, itt van még a Here comes the rain again, a legsikeresebb külföldön a Strangelove, és személyes kedvencem az O Fortuna, mely a komolyzenéhez való vonzódásunkból fakad, már az egyik Nevergreen himnusz lett. Lehetséges, hogy a közeljövőben átdolgozzuk még egyszer, sokkal gazdagabb szimfonikus metal hangszerelésben, női opera kórussal ...

 Az átdolgozásoknál mindig az első számú szempont, hogy a dalban benne legyen az a sötét hangulat ami a Nevergreent jellemzi - legyen Gothic Doom vonása. Itt megjegyeznem, hogy van Magyarországon egy tévhit a Gothic Doom metal kapcsán -hogy lassú, depressziós, szomorkás - ebből semmi sem igaz. Az Új Birodalom egy határozottan " pörgős " lemez, és kevés robbanékonyabb zenekar van, Magyarországon tőlünk, már ha van. Súlyosabb meg egy sem.

Beszéljünk egy videoklipekről. A Frozen véleményem szerint egy jól "megrendezett" klip. Kinek a keze munkáját dicséri? Klipügyben állandó stábban dolgoztok?

A Frozent gyakorlatilag 3-an rendeztük: én, Szabó Endre, aki a klipet csinálta és Bob. Segített minket a Szabadkai Népszínház, ahol hangmérnök vagyok.  A klip a színház egyik előadásának, a "Veszedelmes Viszonyok"nak a díszletében lett felvéve. Sokat segített Andrea Ledenjak divattervezőnő is, akinek a gothic ruháiban voltak a lányok, valamint Ő játssza a fekete nőt a klipben, a Famme Fatalet. A klipforgató stáb zentai volt, őket is dicséret illet, reális áron, nagyon jó minőségű klipeket forgatnak, valószínűleg az új lemez klipjét is velük fogjuk csinálni.

Az egyik ajánlója vagy a zene.hu rockzenei rovatának. Sok esetben adod nemtetszésedet a jelenlegi állapotokkal kapcsolatban. Mi az, ami szerinted a legnagyobb probléma most, illetve mi az, ami a legjobban hiányzik a rockzenének, rock zenészeknek?


Erre úgy gondolom elég kimerítően megfeleltem az 1. kérdésben. Annyit szeretnék meg üzenni a mindenkori kormánynak, hogy figyeljenek kicsit oda a kereskedelmi médiák tevékenységének az eredményére, mert ha az általuk kitenyésztett nem lázadozó konzumtársadalom meg is felel nekik, az ilyen genetikailag hülyeségre kódolt primitív öntudat nélküli tömegekkel nem lehet virágzó civilizációt építeni hosszú tavon, sem gazdasági sem kulturális szempontból.


 Készül a legújabb lemez. Mit lehet róla jelen pillanatban elárulni?

 Az Új birodalom által már igen magasra állított mércét még magasabbra fogja emelni, mint zenei, mint hangzás szempontjából. Meglesz benne minden elem, amitől a metal zene nagy lett.
Ha ettől valaki jobb metal lemezt csinál Magyarországon, minden elismerésem. Megjeleneset télre tervezzük, a lemezbemutatót is.  Még súlyosabb, még színvonalasabb, dallamokkal megáldott, de NEM könnyű zenei szinten, gyors es lassabb dalokkal, vagyis marad az erős dinamika, egyszóval: le fogja tépni a fejeteket!


Köszönöm az interjút!

https://www.facebook.com/nevergreen.hu


 

Címkék: interjú

A bejegyzés trackback címe:

https://metalkilincs.blog.hu/api/trackback/id/tr453259098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.