Facebook

Utolsó kommentek

Naptár

Overcast - Interjú

2011.12.20. 23:19 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

 
Overcast. Emlékeztek rájuk? Hát persze! A legszebb évekről, a szétválásról és az újjáalakulásról mesél Novák Árpád.
 
 
Mivel még nem voltam zenekar, talán ezért teszem fel ezt a kérdést unos-untalan. Miért van az, hogy éveknek kell ahhoz eltelnie, hogy végre összeálljon az a 3-4-5 ember, akit a végén ZENEKARNAK hívunk. Mi az oka annak, hogy sikertől függetlenül, az első időben a zenekarok nagy többségére a "népvándorlás" a jellemző?
 
A kérdés jogos, és a válasz szerintem pofátlanul egyszerű. A srácok többsége miért alapít zenekart? Lát egy-két menő videoklipet, hall pár ütős lemezt és szent meggyőződése, hogy amit ott lát és hall, neki is menni fog, különösebb munka és energia ráfordítás nélkül. A közhelyek szerint mit is jelent a Rock N' Roll? Lazulás, buli, csajok, pia, stb. Azt viszont kevesen tudják, hogy mi is zajlik a kulisszák mögött.
 
Nos, megalakul egy zenekar...gyakran kiderül, hogy az énekes fél a mikrofontól, a gitáros pedig csak a szobájában géniusz és gyakorlatilag magának termeli a témákat...ha szerencséje van és ez nem igaz, akkor is, egy zenekar többnyire 4-5 főből áll, és sokszor kiderül, hogy ez a 4-5 elme nincs jól összehangolva.
Gyakran sok - sok év munkája vész kárba így, de előfordul, hogy az ember túlteszi magát a pofonokon, mire végül megtalálja a társait, akikkel képes valami kiemelkedőt alkotni. Kicsit olyan ez, mint egy kapcsolat, itt is vannak csúcsok és hullámvölgyek és kompromisszumok nélkül nem megy, de erre sajnos - vagy hála az égnek - nem mindenki képes. Az OVERCAST esetében is megvoltak a kezdeti nehézségek. A nulláról indultunk, és a nehezebb utat követtük, mivel nem feldolgozás bandaként kezdtük.
 
Pár év után úgy éreztük, hogy karnyújtásnyira állunk az igazi áttöréstől, de valahogy mégis megrekedtünk egy adott ponton. Talán a hátszél hiányzott, vagy az anyagi források...nem tudom, de ma már nem is érdekel igazán. Az előrelépéshez kellett, hogy ott és akkor befejezzük, hogy más utakat is megjárjunk, tapasztaljunk, fejlődjünk. A magam részéről ma sem tennék másként. Szép volt, botrányos, és néha elképesztően kaotikus.
 
 
A biográfiátokban azt olvastam, hogy az első demo elkészülte és a tagcserék után az Underground berkein belül ismertséget szereztetek. Ez konkrétan mit jelent? Miben nyilvánult meg ez az ismertség? Mit jelentett az "ismertség" akkor, mikor az emberek még nem a Facebookon éltek?
 
Sok tekintetben egyszerűbb volt az életünk, hisz az információ áradat tengerében legalább annyi érték, mint szemét halmozódik fel. Akkoriba nem jött naponta 10-12 koncertmeghívó, viszont a jó bandák híre szájról szájra terjedt, volt látogatottsága legkisebb kluboknak is. Ha egy buli jól sikerült, szinte biztosak lehettünk benne, hogy a következőn még többen leszünk és a meghívások is gyakorlatilag maguktól jöttek egy - egy sikeresnek mondható koncert után.
Az Internet már akkor elég jelentős teret hódított, így gyakran megesett, hogy számunkra addig ismeretlen helyeken a  srácok az első sorokban énekelték a hivatalosan soha meg nem jelent dalainkat. Kicsit olyan volt ez akkor, mint korábban a próbatermi demo kazetta másolások
időszakában.
 
Igazán akkor derült ki számomra, hogy az OVERCAST valahol fogalommá nőtte ki magát, mikor a 2004-es feloszlás után 2-3 évvel is azt hallottam vissza a gyakran ismeretlen arcoktól, hogy "Mi van az OVERCAST-el, mikor lesz buli, miért tűntünk el, stb."
 
Az egyik budapesti klub bulinkon megesett, hogy a "kemény magból" szinte senki nem jött el, - mert előtte nem sokkal szintén volt egy bulink a fővárosban, amin a többség jelen volt - így számunkra idegenekből álló telt háznak játszottunk, ami annyira nem is volt meglepő, hisz a klub egy jobb hétvégi napon elég sok arcot megmozgatott. A buli hevében valahogy sikerült megfeledkeznem arról, hogy elvileg minket ott és akkor a kutya nem ismert, így szokásomhoz hűen belógattam a mikrofont az egyik versszaknál a közönségbe, és ekkor ért az igazi döbbenet. Kb. 50 arc énekelte a mikrofonba, hogy "Elszállt a sötét ég alatt, testem egy hideg árnyalak" ...
Számomra ez volt az a pont, amikor tudatosult, hogy az OVERCAST igenis számít az embereknek.
 
 
5 évig tartott az első Overcast éra. Utána megalakult a WHY?, lényegében Overcast tagokból. Mennyire buta a kérdés, hogy miért nem maradt Overcast, hiszen hárman is a "régi" zenekarból jöttetek. Pár új tag, aztán go! Volt ennek valami stratégiai oka? Vagy más volt a stílus, amit a WHY? képviselt?
 
Nem volt ez stratégia, inkább olyan volt, mint egy "kormányváltás".
 
Az OVERCAST 1999 - 2004 között teljesen más gondolkodásmódot és világnézetet tükrözött. A név is a korai időkre utal vissza. Akkoriban a cinizmus egész mást jelentett nekünk, mint most. Komorabb, depresszívebb volt a világképünk, ami a magam részéről tán annak tudható be, hogy az OVERCAST kezdeti éveiben léptem a felnőtt kor küszöbére és még bőven bennem élt az a csalódott, de gondolkodni képes tinédzser, akinek nagyon elege van a világból és szentül hiszi, hogy képes azt megváltani pár őrült gondolattal.
 
Az a cél éltetett, hogy pár jó gondolat elültetésével képes leszek rávenni az arcokat arra, hogy gondolkodjanak és ne csak birkamód meneteljenek épp arrafelé ahonnan a kolompot hallják. A korai szövegek ezt a gondolkodásmódot tükrözik, és mivel volt elég időm és energiám arra, hogy kiírjam magamból a gondolataim, ezekben az években voltam a leginkább aktív a szövegek terén.
 
A WHY? Mind zeneileg, mind a szövegek világában már egy teljesen más filozófiára épült. A zenekar alapötlete a korábbi OVERCAST basszer, Fazék fejéből pattant ki. Fazék egy igazi, tökös Rock N' Roll bandát akart, ütős Rock N' Roll szövegekkel. Az alapvető "keserű humor" itt is megmaradt, de inkább az "élet naposabb oldalát" lebegtettük meg a tisztelt nagyérdemű előtt. "Szex,  Őrület,  Rock N' Roll"
 
Ez a változás kicsit olyan, mint anno az F.O. System és a Sex Action esetében lehetett, legalábbis mint külső szemlélő, valahogy hasonlóan képzelem el az Ő helyzetüket is...:) Maga a WHY? név egyébként úgy jött, hogy Fazék minden név ötletre rávágta, hogy WHY?, aztán gondoltuk, WHY? Why not? :)
 
 
4 évvel a feloszlás után újjáalakultatok. Mennyire volt nehéz újra kezdeni? Mi jár ilyenkor az ember fejében? A régi sikereket visszaszerezni szinte lehetetlen, hiszen a világ megváltozott. Mi az a motiváció, ami újra életre kelthet egy zenekart?
 
Az OVERCAST mind nekem mind Kispál Gábornak (Gitáros, zeneszerző) az első saját zenekara. Az első négy év nagyon kemény volt, és magában hordozta az összes "gyerekbetegséget" de egyúttal egy hihetetlen nagy lelkesedés is volt bennünk, és azzal együtt, hogy teljesen őrültek voltunk sokáig volt egy közös cél, amit az álmok kissé elmostak és az öt tag ötféle utat keresett ezek megvalósítására.
 
Évek teltek el, mire rájöttünk, hogy talán hiba volt abbahagyni, vagy inkább hiba lenne, ha nem kezdenénk újra. Végül némi külső nyomás hatására (Szabó István, ex VHK tag, jelenleg a Paradoxon zenekar gitárosa) megtörtént az a beszélgetés, ami az újrakezdés felé terelt minket. A vicc az, hogy annyi volt a kulcs, hogy jó időben és jó helyre kellett elhívni Gábort és engem, hogy végre legyen alkalmunk beszélgetni és szembesüljünk a ténnyel, hogy változatlanul közösek acéljaink.
 
 
Eltelt 3 év az újjáalakulás óta. Merre jártatok, milyen volt a fogadtatása a zenekarnak? Milyen újdonságokról tudsz beszámolni?
 
Hú, hát volt itt minden, hegyek és völgyek. :) A "Rebirth" első felállásával kapcsolatban annyit mindenképp elmondhatok, hogy kő profi zenészekből állt, ez egyrészt áldás volt, másrészt valahol átok is. Túl sok időt töltöttünk a részletekben elveszve. Volt pár nagyon emlékezetes koncert, jártunk felvidéken is, szokás szerint megmozgattuk az idegen közönséget gyakorlatilag mindenfelé amerre jártunk. Felvettünk egy igen jó megszólalású Demo anyagot is, ami az akkori dobosunk Uglee stúdiós munkáját dícséri. De egy idő után kiderült, hogy ezzel a felállással nincs meg a közös nevező, úgyhogy külön utakon folytatjuk tovább. Uglee és Balázs külön zenekart csinált, Psy, Gábor és jómagam pedig tovább toltuk tovább az OVERCAST szekerét.
 
Első körben Németh Krisztián (ex WHY? dobos) csatlakozott hozzánk, így kialakult egy igen érdekes OVERCAST - WHY? fúzió, és talán pont ez az egyensúly adja a zenekar igazi erejét, mint ahogy ezt a nyár folyamán a motorozz.hu találkozón sikerült is bebizonyítanunk.
Ősszel csatlakozott hozzánk ritmusgitárosunk Jeney Zsolti, akinek az OVERCAST az első zenekara. Zsolti belépése szintén érdekes színt vitt a képbe, hisz nekünk egy sokadik újrakezdés, neki pedig egy teljesen új kezdet ez az időszak. Most az új felvételeken dolgozunk, és ezzel párhuzamosan igyekszünk minél több koncertet leszervezni, hogy az ország minél több pontján bemutathassuk a minden eddiginél erősebb műsorunkat.
 
Ha valaki az  "Authentic Hungarian Funeral Rock N' Roll"-ból nem tudja kristálytisztán belőni a stílusotokat, hogyan tudnál neki segíteni? :)
 
Őszintén? Sehogy...Ez az stílus "korlát" szintén a mi kis beteg, cinikus agyunk szüleménye. Anno elegünk lett abból, hogy mindenféle kliséket aggattak ránk. Valakinek Punk zenekar voltunk, valakinek Dark, valakinek Heavy Metal és lehetőleg mindezt egy koncertünk alatt tapasztalták a minket megjelölők, pedig mi nem csináltunk mást, csak zenéltünk...ép, úgy ahogy jólesett.
 
Amúgy is, mindenhol, mindenki azt kérdezi először, hogy milyen stílust képvisel az OVERCAST, hát akkor legyen Authentic Hungarian Funeral Rock N' Roll, aztán kezdjen vele mindenki, amit akar...:)
 
 Hol láthatnak és hallhatnak benneteket legközelebb és mik a terveitek 2012-re?
 
 Úgy döntöttünk, hogy mielőtt még szembenézünk az előttünk álló újévvel, búcsúzóul jól pofán röhögjük a 2011. évet. Erre a budapesti Vadvirág Táncház biztosít nekünk teret, ahol 2011.12.30-án a Tequila Band band előtt gyaluljuk simára a színpadot és a nézők idegrendszerét.
Aki érez magában kellő energiát a szilveszteri kötelező "arccal a hóba" előtt, az dec. 30-án este a vadvirágban nyugodt lélekkel levezetheti, a zenét mi szolgáltatjuk.
 

 

 

 

www.facebook.com/pages/Overcast-Authentic-Hungarian-Funeral-Rock-N-Roll/169745803039049

Címkék: interjú

süti beállítások módosítása