Facebook

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Moratorium - VX - lemezkritika

2012.02.19. 19:06 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

A budapesti főhadiszállással rendelkező Moratorium 2008-ban alakult meg négy taggal - Hámori "Gabe" Gábor (gitár), Szmolnik "plaskov" Péter (gitár), Sick (ének) és Tommy (dob) -, a basszusgitáros poszton történtek időközben változások, jelenleg Farkas Gyuri gyalulja a négyhúrost.

Amikor először hallottam a zenekarról, erősen elgondolkodtam, hogy mégis mi vihette rá a tagokat arra, hogy a "haladék" nevet válasszák. Ki és mire kap türelmi időt, de főleg miért?
 
Nos, ha van haladék, ha nincs, a srácok előrukkoltak egy igen húzósra sikerült - introval együtt - hat számot tartalmazó EP anyaggal. A leegyszerűsített megnevezés szerint a Moratorium egy death metal banda. Az igencsak sokatmondó - és rendkívül igényesen megszerkesztett - borítóval ellátott "VX" EP-t hallgatva inkább a deathcore,grindcore, metalcore  jelzők ugranak be.
 
A hangzás teljesen elfogadható, az intro is nagyon el lett találva – a hangulata olyan, mint egy nagyon jól sikerült számítógépes játék háttérzenéje. A felvezetést követően nincs kegyelem, belecsapnak a sűrűjébe és innentől gyakorlatilag folyamatosan hömpölyög egészen a végéig, a zene nagyon beteg. A "Creation of Your Mind" végén hallható reggae részen konkrétan besírtam, az azt követő "Pain comes closer" fogászati fúróján már dőltem a röhögéstől...hatalmas! Koncerteken egész biztos komoly csontozás lehet az első sorokban.
 
A dallamosabb zenét kedvelők messziről kerüljék el a zenekart, mert félő, hogy sokkot kapnak. Kizárólag elvetemült extreme metal hívőknek ajánlott az anyag, de nekik nagyon. Sick az orális zajkeltés - éneknek titulálni valahogy nem tudom - igen széles tárházát vonultatja fel, van itt "disznóvisítás", hörgés, károgás és minden, amire egy elvetemült beteges dobhártya vágyhat, a gitárok megszólalásán lenne még mit javítani, de amúgy élvezhető.
 
A maga stílusában a Moratorium simán megállja a helyét, sajnos élőben még nem volt alkalmam elcsípni őket, de ha egy kis darálásra vágyom, egész biztos felkeresem majd valamelyik fellépésüket, nem tudom, egy ilyen anyagra mit reagálhat egy olyan hallgató, akinek ez a stílus teljesen idegen, nyilván egy szám után kikapcsolja, de nekem nagyon is bejött. Durva, morbid, mégis precízen összerakott zene.
 
 
Szerző: Novák Árpád

Címkék: lemezkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://metalkilincs.blog.hu/api/trackback/id/tr684135612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása