Facebook

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nem csak a húszéveseké a világ - A Smith and Friends zenekar

2011.09.07. 17:40 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

Van egy zenekar Magyarországon, amiben a tagok átlagéletkora 50 év. Hát ilyen van több is, mondhatná bárki. Az lehet, viszont ez a zenekar két éve alakult! Ismerkedjünk meg a Smith and Friends zenekarral.


 Honnan jött az ötlet, hogy zenekar alapítsatok?  Nagyon találó a név. Van köze bármihez is, vagy csak ez pattant ki?


A zenekar alapításának gondolata 2009 tavaszán kezdődött, egy kedves ismerős kollégával, akivel egy telephelyen dolgoztunk. Egy beszélgetésünk alkalmával valahogy szóba került a zene, és megemlítette, hogy dobol, na, ez a jel, mert én meg csak otthon magam szórakoztatására játszottam gitáron. Sajnos Ő már nincs a zenekarba, mert munkabeosztása mellett nem tudja vállalni. 

Eleinte csak egy faházban /ketten / játszogattunk, ő dobolt én meg gitároztam.  Nemsokára felmerült mindkettőnkbe a zenekar alapítás vágya. Sokszori próbálkozás után, hirdetés útján megtaláltuk a megfelelő embereket, így 2009 őszén elkezdődött a számtanulás és elindult a Smith and Friends zenekar a rögös úton. Nevünket a dobos barátunk /aki már nincs közöttünk / ajánlotta a nevet, miután engem Kovácsnak hívnak. Aránylag nagyon korán 2010 márciusában beugrottunk a mély vízbe, mert ekkor volt az első koncertünk, a Mániában. Nagy sikerünk volt, igaz csak barátok és a családjaink előtt.
 
 Van-e a zenekar bármelyik tagjának komoly zenész múltja?


 Zenekarunkban érdekes módon mindig a basszus gitárosok rendelkeztek zenész múlttal, de Ők is hobbi szinten játszottak különböző zenekarokban.


Beszéljünk kicsit az Ifi Parkról, hiszen annak kapcsán találkoztunk másodszorra. A zenekar színpadképe is azt mutatja, hogy a mély nyomot hagyott bennetek a 60-évek. Mennyire mélyet?

 Zenekarunk összetétele határozta, meg hogy milyen zenét játszunk. Az első időszakban még nem, mert a basszusgitáros barátunk csak 36 éves volt /Ő sincs már a zenekarban, de jelenleg a pengetős szekció átlag életkora 57év 6 hónap, énekesünk 52. évét tapossa, egyedül a dobosunk fiatal. Azt hiszem ebből is lehet látni, a 60-as évek zenéje mélyen beivódott  a bőrünkbe, a Teenager Party az Ifjúsági Park, a Goli, az Eklub ,a KEK  Radió Luxemburg stb /sorolhatnám egész nap /, a vérünk részévé vált. Ezt tükrözi a színpadképünk is, hiszen a klasszikus felállásban játszunk.

Nagyon bejött nektek ez a stílus. Tudatos volt a "beöltözés" ötlete, vagy ez is csak úgy jött?

Részt vettünk a Bandák Csatája tehetségkutató versenysorozatban, azzal a tudattal, hogy a sok remek fiatal zenésszel nem tudjuk felvenni sikerrel a harcot, de megmutattuk, hogy a zenében nincs sem korhatár sem kor, a zene nem korfüggő a zene az mindig zene marad. A tetszési index jó volt, hiszen a "sörényüket" lóbálva hallgatták zenénket, akik ott voltak.

A zenei irányzatnak megfelelő öltözék szinte adta magát, mert számaink döntő többsége a hippi korszak zenéje. Cream és Eric Clapton meghatározója ennek az időszaknak.

A zenekar átlagéletkora 50 körül jár. És a közönségeteké?

 Pár  zenekart  ismerünk ill. szervezőktől tudjuk hogy nagyon nehéz még nagy sztároknak is a közönséget odavonzani, mert az embereknek a megélhetésük is bizonytalanná vált ezekben az években. Ha közönségről beszélünk, akkor majdnem csak a barátok és ismerősök, ill. a családról beszélhetünk, mert még mások nem igazából ismernek minket, és a zenénket. Mi szinte mindent megteszünk azért, hogy egyre több és több emberhez jusson el a hír, van egy zenekar, aki ilyen és ilyen számokat játszik.

Természetesen nem csak mi játsszuk ezeket a zenéket, hiszen több "öreg rocker" zenekar van szerte az országban. Az átlag életkora a hallgatóságunknak kb. 50 év. A tehetségkutató versenybe illúziók nélkül neveztünk be, szerettük volna megmutatni azt, hogy a rock 50 feletti előadókkal is rock marad, hiszen a szlogen is így szól, a rock örök és elpusztíthatatlan.

 A repertoárotokban látok két saját dalt? Van több is?

Természetesen vannak saját számaink összesen 9, amiből "stúdió felvétel" csak 4-ből készült. Sajnos nehéz összehozni a házi "stúdiói" felvételeket, de szándékunkban áll a többit is elkészíteni. A My Music oldalain hallható 3 számunk.

Hol láthatunk benneteket legközelebb?

Szeptember 18. 10:30 Delírium Music Pub


http://smithandfriends.uw.hu/

Címkék: interjú

A bejegyzés trackback címe:

https://metalkilincs.blog.hu/api/trackback/id/tr643209436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása