Facebook

Utolsó kommentek

Naptár

február 2012
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29

Pulzus tehetségkutató, negyedik forduló - összefoglaló

2012.02.28. 11:39 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

Az elődöntők vége felé közeledünk és most először éreztem, hogy fáradok. Bár lehet, hogy ez már a tavaszi fáradtság :) A tegnap este hamar véget ért. Két zenekar döntött a távolmaradás mellett, így 8 banda produkcióját nézte és hallgatta végig a zsűri. Kezdésnek a Corelosa pörgette fel a népet. A zenekar nemrégiben új frontemberre tett szert, de már Gáspár Krisztián (Hangya-bőgő) érkezése után is látszott a zenekaron a változás néhány pozitív jele. 

A pörgős produkció után kicsit lágyabb vizekre eveztünk a Battery Band zenekarral. A srácok még mindig nem vehetnének cigarettát vagy alkoholt a Tescoban, de most is azt kell írnom róluk, amit fél éve: nagy öregeket megszégyenítő, amit művelnek. A kamaszok szemtelen magabiztosságával álltak a színpadra, és felszabadultan muzsikáltak. Külön kiemelném a szólógitárost, Füstös Bálintot. Gratula!
 
Az Éberálom zenekar 2008-ban alakult. Ami azért fontos, mert amit velük kapcsolatban éreztem, az a rutin hiánya és a bizonytalanság. Lehet, hogy simán izgultak, nem tudom, de most, hogy élőben is láttam őket, az volt a meglátásom, hogy az énekes/gitáros pozíciót ketté kellene választani és többet koncertezni. Az őket követő Nuklea zenekar tavaly megnyerte a Paksi tehetségkutatót. Sajnos nem tudom, hogy milyen mezőnyben, de én ez alapján próbáltam őket megítélni és éppen ezért egy picit többet vártam tőlük. Viszont az est folyamán ők voltak az első banda, akik néhány rajongót is hoztak magukkal. Ez jó, mert akkor lehet, hogy én tévedek. :)
 
A szegedi Bad Taste zenekar bemutatkozását is nagyon vártam. Amit a neten illetve mp3 formájában hallottam tőlük, az nagyon rendben volt és az élő produkció is egy összeszokott csapat benyomását keltette. Nem volt bizonytalanság, a frontember tudta a dolgát. Nekem tetszett.:) A pécsi SirVive szintén egy nagyon fiatal csapat és velük kapcsolatban (is) elcsodálkoztam azon, hogy ha valaki több mint 100 kilométerről jön, az időben meg tud érkezni. Ez csak a szomszéd kerületből nem működik...érdekes. A srácoknak, fiatal koruk ellenére van koncepciójuk, ehhez kapcsolódó "színpadképük", ami mindenféleképpen dicséretes. Az utánuk következő STRoke zenekar tagjai sem voltak sokkal idősebbek az előttük muzsikálóktól. Fiatalság és energia. Ez mindig jó párosítás. A többiről döntsön a zsűri.:)
 
Nos, ami ezek után következett, arra sokan nem találnának szavakat. Nézzük: plüssös gitárpánt, festett körmök, és arcok, tetkó, piercing-hegyek, telitalpú cipők, nagymami kötött kardigánja, idősödő transzvesztiták….
Ennyit az első benyomásról. Majd következett a zene, ami jó volt, illetve színpadon történő fetrengés mikrofon állvánnyal és/vagy anélkül, némi vetkőzéssel megspékelve. Ja, a fekete tanga szerencsére maradt, de azért kivillant. :) A zenekart Dr. Melancholiának hívják, a stílus erősen Marilyn Mansonra hajaz. A polgárpukkasztás magas iskolája. Miután magamhoz tértem, egy szó jutott eszembe: Színház. A jobbik fajtából. Nem tudom, hogy miért nem hallottam eddig ezekről a srácokról, akik valószínűleg eldöntötték, hogy bemutatnak a világ összes sznobjának, de mivel én nem vagyok az, engem simán lenyűgöztek. :)
 
Velük ért véget a negyedik elődöntő és már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy megismerjük a 10 legjobbat. A zenekarok kérdezgetik, teljesen jogosan, hogy „mire elég” a megszerzett pontszámuk. Nos, annyit elárulok, hogy akinek több mint 200 pontja van, ne nagyon csináljon programot március 16-ra. 
 
Jövő héten hétfőn következik az utolsó elődöntő. Gyertek, találjatok Ti is új kedvenceket magatoknak. :)
 

Címkék: pulzus

Az ördög nem alszik, inkább Szigethalmon dübörög - Sziget -Halom-Fesztivál

2012.02.28. 09:29 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

 A nyár a fesztiválok időszaka. Aki csak teheti, akár a nagy meleg elől, vagy kikapcsolódás gyanánt, valamely hétvégi rendezvényen keres menedéket. És még az sem biztos, hogy épp lakóhelyéhez közeli helyszínt választ, mint ahogyan a Sziget-Halom-Fesztet sem csak a Csepel sziget polgárai látogatják. Az új köntösbe öltöztetett nagyszabású rendezvényről a két szervező, Gönczy „Gabó” Gábor és Sipos Krisztina beszélt.

 
A Szigethalom Fesztivál ötlete tőled, illetve a Kugli zenekartól származik. Hogyan jutottál/jutottatok arra a gondolatra, hogy ekkora fába vágd a fejszédet?
 
Gönczy Gábor: - Azon túlmenően, hogy zenélek egy rendezvényszervezésre, valamint színpadi fény-és hangtechnikára szakosodott cég tulajdonosa vagyok. Miután a Kugli zenekar 2008-ban visszatért a színpadra és a köztudatba felmerült, hogy jó lenne nagy fesztiválokon is megmutatni magunkat. Pár rendezvényre bejutottunk ugyan, ám a szervezők olyan megalázó időpontokra osztottak be bennünket, amelyek méltatlannak bizonyultak egy harminc éves múltra visszatekintő zenekarhoz. Úgy döntöttünk, hogy ilyen feltételekkel inkább nem vállalunk fesztivál fellépéseket. Új énekesünk „Tüdőfejű” Nagy Viktor révén Szigethalom térségében megszaporodtak fellépéseink, ami egészen odáig „fajult”, hogy egy nyári rock fesztivált szervezhetünk. Korábban már volt hasonló rendezvény a térségben, most két év szünet után, más koncepciókkal újra dübörögni fog a rockzene a szigethalmi sportpályán. Az esemény a polgármester hathatós támogatásával valósul meg, a Kugli zenekar pedig a házigazda szerepét fogja betölteni. 
 
A sokat megélt Kugli zenekar működése során első ízben foglalkoztat menedzsert. Méghozzá a szebbik nem képviselőjéből. Hogyan kerültél össze a szatirikus rockot játszó bandával?
 
Sipos Krisztina: - Tavaly szeptemberben a saját születésnapomra hívtam el a Kugli zenekart csupán azért, mert szerettem volna vendégeimnek - akik rock rajongók - meglepetéssel szolgálni. Ebből akkora meglepetés lett, hogy ott helyben egy barátság vette kezdetét. Novemberben Nagy Viktor, aki szintén Szigethalmon lakik látta, hogy különböző ügyeket, problémákat könnyen kezelek és rákérdezett, hogy menedzselném-e a zenekart. Bár fogalmam sem volt mivel jár ez, szinte azonnal igent mondtam, hiszen szeretem a kihívásokat. Így jutottam el Gáborhoz (Gönczy), akivel leültünk és átbeszéltük, mi lenne a feladatom.
 
Nő létedre, még ha periférikusan is, be tudtál illeszkedni egy férfi rock-bandába?
 
Sipos Krisztina: - Én úgy gondolom igen, a fiúk azonnal befogadtak, hiszen ők sem tudták mi vár rájuk... Nehéz egy összeszokott, saját szabályok - vagy inkább szabálytalanságnak mondanám - szerint évek óta működő habitussal megbirkózni. A tiszteletért nap, mint nap meg kell küzdeni, a kezdeti kudarcnak tűnő dolgok pedig szépen kiforrják magukat. Vannak kisebb áldozatok, amiket ezért be kell vállalni. Elsősorban menedzser vagyok, aki a zenekar érdekeit nézi, ugyanakkor női szemmel látom azokat a művészi ambíciókat, amit szeretnék üzleti szempontok szerint előnnyé kovácsolni.
 
A fesztivál logójával már lehet találkozni egyes fórumokon. Kinek az ötletére született és miért pont ezt a jelképet választottátok?
 
Gönczy Gábor: - Viktor kezdett el foglalkozni a logó tervezésével. Valahogy kitalálta az ördögfejet, ami egy kicsit a rockot is igyekszik szimbolizálni, azon kívül dögös, poénos. Mondhatjuk: az ördög nem alszik! (nevet) Hozzáteszem, mi sem fogunk aludni négy napon keresztül.
 
Csak az igazán bennfentesek tudják, hogy Sipos Krisztina szigethalmi illetőségű. Gondolom, e tény is közrejátszott a fesztivál helyszínének kiválasztásában.
 
Sipos Krisztina: - Tekintve, hogy évekre visszamenőleg egy más szervezésben működő CSESZI fesztivál létezett, ami mára megszűnt, könnyen felmértük, hogy lenne igény erre. Mindenképpen rock fesztiválra gondoltunk, hiszen sajnálatos módon kevés teret kap ez a műfaj. A Polgármesteri Hivatallal kifejezetten jó a kapcsolatunk, így a helyszín adott volt. Fáki László polgármesterünk pedig erkölcsi támogatását adta a rendezvényhez. Megjegyezném, ritkaságszámba megy, hogy egy polgármester ennyire nyitott legyen a rockzenére.
 
A zenekarok felé már meghirdettétek a jelentkezést. Milyenek a visszajelzések, illetve milyen szisztéma szerint történik a kiválasztás?
 
Gönczy Gábor: - Az internetes (www.szigethalomfeszt.hu) hirdetésre eddig 87 zenekar jelentkezett, de ez a szám naponta növekszik. És ebben nincsenek benne azok, akiket személyesen szeretnénk meghívni a fesztiválra. A jelentkezőkről és a meghívandókról listát készítünk, amely egy felmérés alapját képezi. Majd szavazásra bocsátjuk, a legtöbb voksot besöprő bandák pedig fellépési lehetőséghez jutnak a Szigethalom Fesztiválon. A jelentkezéseket március 4-én éjfélkor zárjuk, addig mintegy százötven zenekar ajánlkozására számítunk.  
 
Mennyire lesznek jelen a különböző stílusok a rendezvényen, ill. van-e valamilyen „uralkodó zenei széljárás”, amely meghatározza a fesztivál hangulatát?
 
Gönczy Gábor: - Egyértelműen rock fesztiválról beszélhetünk, ahol semmilyen más műfaj nem kap helyet. Ehhez nem is nagyon kell magyarázatot fűzni. A legtöbb fesztivál profit orientált módon szerveződik, ahová az alternatívtól kezdve minden stílust igyekeznek belegyömöszölni. A közönségmaximalizálással szemben nekünk az igényes rockzene terjesztése, és a műfajt kedvelő publikum igényeinek kielégítése a célunk. A „rock igehirdetésben” olyan médiumok is a segítségünkre siettek, mint a Rádió 17, vagy a Best of Rock FM.   
 
Hány naposra tervezitek a találkozót, és milyen időtartamban zajlanak majd a programok?
 
Gönczy Gábor: - Július 12-én kezdődik és 15-én lesz a zárónap. Délután három órától naponta éjfélig szól majd a zene, talán a szombati napon lépjük túl ezt az időpontot. Az éjfél utáni programokat egy ezerfős sátorban szeretnénk bonyolítani, ahol szintén lesz zene, de a hangerő helyett inkább a hangulat lesz a főszereplő. 
Három színpadon közel száz zenekar műsora fog megszólalni, amit megpróbálunk a műfaj keretein belül tematikusan szétosztani. A „Youngstars” színpadon helyet kapnak a fiatalok, ahol többek között a Pulzus tehetségkutató verseny első három helyezettje is bemutatkozhat a fesztivál közönségének. Az „Oldstars” pódium értelemszerűen az ismert előadóké, zenekaroké lesz. Csütörtökön, a kezdőnapon a rockabilly zenével ismerkedhet a közönség, pénteken a motorosok élhetik ki magukat, szombaton a rock fog dübörögni, a vasárnap pedig a bluesról szól. 
 
A mai gazdasági helyzetben nem könnyű megfogni azt a fesztiválozó réteget, amely köztudottan nem a Rózsadombról jött és nincsenek milliók a bankszámláján. Mivel tudjátok őket Szigethalomra csábítani? 
 
Sipos Krisztina: - A SZIGET-HALOM FESZT-et a „Magyarország legnagyobb szigetének rock fesztiválja" szlogennel hirdetjük. Emellett szeretnénk „a leggazdaságosabb fesztivál” jelzőt is használni, hiszen példátlan összefogásról van szó. Gazdasági szemmel nézve: tudjuk, hogy az emberek szórakozási lehetőségének zömében a pénztárca vastagsága szab határt. Ezért a magas színvonal megtartása mellett olyan árakkal dolgozunk, amely ide vonzaná a közönséget, és nem mellesleg logisztikailag is könnyen megközelíthető. Fontosnak tartjuk az étkezésre fordítandó költségek kordában tartását; például valamely „egytál étel” ára semmiképp sem érheti el az 1000.-Ft-ot.  Négynapos bérletárunk ráadásul országos szinten a legolcsóbb kategóriába esik (6000.-Ft). 
 
Megcélozzuk a fiatal generációt is, mert szeretnek „bandázni”, de nem mindegy hogy ezt hol, milyen körülmények között teszik.  Diákokat is bevonnánk a nyári munkába, akik segítenek a saját korosztályukkal való kommunikációban. Különlegesség, hogy minden rétegnek szolgálunk meglepetéssel; ritkaságszámba megy a három színpad, valamint a négy nap alatt fellépő, közel száz zenekar. Olyan fesztivált szeretnénk, amelyre örömmel jönnek el az emberek, és még eső esetén is van mód a kikapcsolódásra. Ezért lényeges, hogy stábunk elérhető, mindenkivel kommunikálunk, és a jó ötletekre mindenkor nyitottak vagyunk.  
 
  - Hegedűs István -
                                                                                     
 

Címkék: hírek

süti beállítások módosítása