Facebook

Utolsó kommentek

Naptár

február 2012
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29

Limbless - interjú

2012.02.08. 20:31 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

 
A zenekar a Fair Play romjain alakult Limbless néven. Angol névhez angol ének is dukál?
 
Ha már szóba került a Fair Play nevű formáció, fontosnak tartanánk leszögezni, hogy attól függetlenül, hogy a 3 alapító tag e zenekarban töltött együtt zenélés során kötött ismeretséget, zeneileg semmiféle párhuzam nem vonható a két csapat között.
Hogy a kérdésedre is válaszoljunk, igen angol nyelven íródtak az eddigi saját nóták, melyekért teljes mértékben Kilencz Andris mikrofonmester a felelős. Volt szó arról is, hogy magyar nyelvű szerzemény is készül majd, úgy véljük, ezeket a közönség sokkal közvetlenebbül veszi, mivel az ember az egész szöveget megérti, így az Énekessel is könnyebb kapcsolatot kialakítania.
 
Nekem komoly problémát okozna megfelelő és kifejező nevet találnom, ha zenekart alapítanék. Ti hogy voltatok ezzel? Miért pont Limbless?
 
Mi is elég sokat gondolkodtunk a megfelelő név kiválasztásán, főként azért is nehéz, mert rengeteg zenekar van már.  Ez az ötlet egyébként Szaszkó Mátyás (ex-gitáros) öccsétől származik. Ha a száraz tényeknél maradunk, jelentése „végtag nélküli”. Lehet, hogy vannak zenekarok, akiknek a nevük rejt valami mögöttes tartalmat, illetve egy jó sztori kapcsolódik hozzá, nos, a miénk nem ilyen.
 
Ez csak egy név, amit használunk, hogy valahogy tudjanak emlegetni az emberek (már ha egyáltalán akarnak: D), de semmi jelentőséget nem kell ennek tulajdonítani, nem akarjuk semmiféle logóban, lemezborítón, a zenénkben vagy bármilyen formában megjeleníteni a tényleges jelentését vagy utalni rá. A két Andris csatlakozásával egy időre ismét terítékre került a zenekar nevének kérdése, de aztán maradtunk a Limblessnél. 
 
Kicsivel több, mint 1 éve alakultatok. Merre jártatok az óta?
 
A szigorúan vett megalakulás 2010 márciusa volt, amikor is hárman elhatároztuk, hogy alapítunk egy zenekart, meghallgattunk énekeseket, aztán gitárosokat, végül 2011 októberében állt össze a jelenlegi formáció. Előtte is volt 1-2 koncertünk „béta” verzióban, tudatosan nem annyira kerestük akkor még a lehetőségeket, de ha volt felkérés azt nem utasítottuk el. A jelenlegi ötös fogattal is eljutottunk már Kiskunfélegyházára, a Rocktárba (ahol a legjobb hangulatú bulit adtuk, szívesen visszatérnénk ide), a SZ.A.R. Fesztiválra és Budapesten, a Dürer Kertben többször is volt lehetőségünk megmutatni magunkat. Mostantól pedig szeretnénk igazán elindulni, és a lehető legtöbb helyen megmutatni magunkat. Nagy célunk (ha idén nem marad el) bejutni az Azfeszt tehetségkutató döntőjébe.
 
Milyen volt a zenekar fogadtatása? Gondolom a feldolgozásokat ették. És a saját nótákat?
 
Hát egyértelmű visszajelzéseket még nem könyvelhettünk el, első koncertjeink (a már említett „béta” verzióban, vagyis igazából énekes nélkül) elég gyér látogatottsággal zajlottak le. Utóbbi 2-3 koncertünkre, azonban már úgy érezzük, lehet azt mondani, hogy jól sikerültek, és nem volt annyira családias a légkör, mint eleinte :) . A feldolgozások természetesen így első körben jobban mennek. Ezekből is elég vegyes a paletta, megtalálhatóak régi klasszikus Pantera-nóták, de az újabb vonal kedvelőinek említhetném a Parkway Drive-ot vagy a Lamb Of God-ot, akiktől szintén játszunk feldolgozásokat. Mindenképpen szeretnénk ezeket a számokat is rotálni és még színesebbé tenni a választékot. Az pedig, hogy a saját számoknak milyen a fogadtatása, most fog igazán kiderülni, hisz elkészült a 3 számot tartalmazó EP, ami reméljük, minél több emberhez eljut majd és kíváncsian várjuk mi is a visszajelzéseket.
 
 By the way. hogy álltok a saját nótákkal?
 
Az interneten is hozzáférhető, szabadon letölthető és hallgatható 3 nótán kívül 1 van még teljesen kész, ám ez már csak felvételek után állt össze, így nem került fel a hangzóanyagra. Az előző időszakban is készült 3 szám, de ahogy kialakult a végleges felállás és összeálltak az új témák, ezeket szépen lecserélgettük és már egyáltalán nem játsszuk őket. Stílusban is különböztek némileg a mostaniaktól, bár a jelenlegiek is elég eklektikusak. Ezek mellett pedig írunk újabbakat.
 
Általában elég sok macera egyet összerakni, mert a megírásuk elég sok időt vesz igénybe és azt még elfogadható minőségben is el kell tudnunk játszani, ami szintén időigényes folyamat. De írjuk őket szép sorjában. Úgyhogy most az elkövetkezendő időszak célja - amellett, hogy minél több hallójáratot érintsen a 3 számos bemutatkozó anyag - mindenképpen az, hogy írjuk a saját számokat, és idővel a koncertprogramban a mérleg nyelve az általunk írt nóták felé billenjen a feldolgozásokkal szemben. És mindezt persze úgy, hogy az emberek élvezzék az előadásainkat.
 
Rengeteg zenekar van ma Magyarországon és ráadásul rengeteg jó. Mit próbáltok azért tenni, hogy a Limbless kitűnjön a többi közül és adott esetben komoly sikereket érjen le?
 
És a sok jó zenekar száma eggyel még nőtt is színre lépésünkkel :). Komolyra fordítva a szót, valóban nagyon sok zenekar van és nehéz újat adni, de igazából szerintem nem szabad azzal foglalkozni, hogy ki akarjunk tűnni, és ennek érdekében meglovagolni valamilyen trendhullámot. Meg persze az is kérdéses mit értünk komoly siker alatt. Azzal tisztában vagyunk, hogy az általunk képviselt zenével rádióban, tv-ben nem fogunk szerepelni, vagy tömegeket megmozgatni.  Ahhoz pedig, hogy minél sikeresebbek legyünk, annyit teszünk, hogy írjuk a számokat, próbáljuk minél több fórumon, koncerten, közösségi oldalon megmutatni magunkat. És majd az emberek eldöntik, hogy tetszik-e nekik az, amit mi képviselünk. 
 
Mit tartotok ezek közül a legfontosabbnak?
 
Aktív koncertezést, illetve, hogy folyamatosan halljanak rólunk az emberek, akár közösségi oldalakon, postok, videók, új számok, interjúk formájában, szóval, hogy a lehető legtöbb helyen meg tudjuk mutatni magunkat.
 
Hol láthatunk Benneteket legközelebb?
 
Jelen pillanatban még nem tudjuk megmondani legközelebb hol lépünk színpadra, de most hogy itt az EP, szeretnénk megünnepelni ezt az eseményt valahol a fővárosban, lehetőleg minél olcsóbb jegyárak mellett. A legjobb természetesen egy ingyenes buli lenne. Már említetted te is, hogy rengeteg zenekar van itthon, talán ezért is nem sokan áldoznak a feltörekvő/ismeretlen csapatok koncertjére.
 
Természetesen mi sem különbözünk abban a többi zenekartól, hogy, a nyáron, minél több fesztiválra, tehetségkutatóra szeretnénk eljutni. Eddig két időpont látszik körvonalazódni a nyárra, a Pannónia Fesztivál valamint a SZ.A.R. Fesztivál. Akit kicsit is érdekel a zenekar, érdemes egy Like-ot dobni Facebook oldalunkra, hogy értesüljön az aktuális fellépésekről/eseményekről.
 
Az EP ingyenesen letölthető innen: www.limbless.bandcamp.com
 
 
 
 

 

Címkék: interjú

Gólyavári Rockesték - negyedik este

2012.02.08. 19:24 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

Elérkeztünk a negyedik estéhez, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalathoz és természetesen Erdős Péterhez. Róla talán már többen hallhattatok.

Az 1956-ot követően kialakuló „puha diktatúra” alatt a pártállam kezdetben nem tulajdonított komolyabb jelentőséget a könnyűzenének. Bizonyos dokumentumok azonban ennek ellentmondanak. A Kádár-rendszer első hat éve és az utána következő konszolidációs folyamat alatt jelentős különbségek tapasztalhatóak a téma jelentőségét tekintve.
 
Fontos azonban megemlíteni, hogy a kormányzati és pártszervek iratai között már az 1957 - 1963 közötti években is nagy számban fordulnak elő a könnyűzenéhez köthető dokumentumok. Ebből érzékelhető, hogy a hatalom számára ekkor már jelentősége volt a könnyűzene kérdésének. A dokumentumok szerint a közvetlen hatalmi beavatkozások mellett, sok olyan pártállami állásfoglalás is előfordul, amely mindössze a későbbiekre nézve fektetett le bizonyos irányelveket.
 
A „konszolidált kommunizmus” értelmiségpolitikáját a pártállam a később "három T" néven ismerté vált művelődéspolitikai irányelveken keresztül valósította meg. Ezek megalkotója, a Kádár Rendszer tán leginkább meghatározó művelődéspolitikusa  Aczél György volt. 
 
A „Három T” mint művelődéspolitikai elv a 60-as évek elején jelenik meg. Segítségével azt hangsúlyozták, ami a szocialista társadalom marxista ideológiája szerint hasznos és elnyomták, ami kártékony lehet. Elmondhatjuk, hogy a 60-as évektől egész a 80-as évekig ebben a felfogásban igen tudatos és kifinomult művelődés és médiapolitika illetve manipuláció zajlik hazánkban. A pártállami diktatúra a kultúrán keresztül társadalma felé voltaképp azt szándékozott közvetíteni, hogy népünk egy boldog és szabad világ részese, így elsősorban a „kultúra szocialista szabadságát” hangsúlyozták és nem tiltásokat. A nem marxista ideológiát képviselőket – tehetségük elismerése mellett – ideológiai bírálattal, „baráti vitával” igyekeztek meggyőzni, legalábbis a hangoztatott álláspont szerint.
 
A manipuláció olyannyira hatékonyan működött, hogy nagy az esély rá, hogy ha a 70-es években szabad választások lettek volna, akkor is Kádárt választják meg az ország élére. Nem meglepő tehát, hogy az illúziók védelmezői felléptek azok ellen, akik ezt a fajta stabilitást veszélyeztethették. A hozzáállás röviden ekképpen fejezhető ki: „Először megverni, aztán megnyerni”.
 
A módszerről a mai napig megoszlanak a vélemények, hisz voltak, akik számára előnyös volt, és voltak, akik így lettek ellehetetlenítve. Fentebb már említettem, hogy sok „tiltott” kategóriába sorolt előadó hírnevét gyakran maga a tiltás erősítette meg igazán. A szabad művészetek mindegyik ága ellenőrzötten és „elegáns manipuláció” alatt zajlott. Aczél vezetésével a Támogatni, Tűrni vagy Tiltani kategóriákba a mindenkori párt igények szerint gyakorlatilag bármit besorolhattak. 
 
Mint ahogyan azt a KISZ tevékenységét bemutató fejezetben említettem bizonyos esetekben a diktatúra szemet hunyt az előadók egyes megnyilvánulásai felett, melyek nem feltétlenül a szocialista mintapolgárra voltak jellemzőek. Ez sem véletlen, hisz a rendszernek érdeke volt, hogy az átlagembereket megnyerje magának. Ehhez hozzátartozott a könnyűzenével összefüggő szigor mérséklése is mivel a társadalom részéről ez volt az egyik egyre inkább szembeötlő igény. 
 
Kérdéses, hogy a kategóriákba sorolás mennyire lehetett tudatos és mennyire „véletlenszerű”. Ezek a kategóriák „gumiból voltak”. A hasonlat arra utal, hogy ami egyik nap tiltott volt, másnap már lehetett tűrt, vagy akár támogatott és ugyanígy fordítva, hisz például a könnyűzene különböző ágaihoz való pártállami hozzáállás is többször módosult az évek során. Amennyiben minden lépésében tudatos volt, úgy igen magas szintű műveltség szükségeltetett ennek hatékony koordinálásához. Aki kultúrával foglalkozik, annak a korszak és a téma megkerülhetetlen, főleg, hogy hatásai a mai napig igen erősen érzékelhetőek.
 
Ma már mindenki, aki e téma iránt érdeklődik, tisztában kell, hogy legyen azzal a ténnyel, hogy az Aczél által fémjelzett kultúrpolitika idején tevékenykedő zenekarokat, zenészeket és „sleppjüket” a rendszer megfigyelte, tevékenységét dokumentálta és mindent megtett azért, hogy saját érdekeihez mérten manipulálja. 
 
„n a helyről nem beszélek, hol járok minden nap, dől a bűz a házakból az utcán hullaszag. Nézek szerteszéjjel, mögöttem jön egy alak, tudom, hogy ez az a pasas, akit rám állítottak. Dörömböl az ajtómon, beleremeg a kezem, odamegyek mégis, és a kulcsot keresem. Belép a szobába már nem is köszön, nem is kérdem tőle, mert tudom, hogy értem jön” ETA: Spicli (dalszöveg, 1982)
 
Voltak ismertebb és teljesen ismeretlen civil ügynökök, akiket a hatalom valamiféle eszközzel jelentésre bírt, és akik nevei mára már sok esetben nyilvánosságra kerültek. Talán a legismertebb beszervezett „tégla” a Dinamit együttes egykori énekese, a máig aktívan tevékenykedő zenész Vikidál Gyula (fedőnevén „Dalos”) volt.
 
 
A hír napvilágra kerülése ugyan felkavarta az állóvizet, de a „Három T” korszakában valószínűsíthetően minden érintett tudatában volt annak, hogy nagy az esély rá, hogy megfigyelik, és tevékenységéről felsőbb állami szervek felé jelentéseket tesznek. Sőt sok esetben tudták, vagy legalábbis sejtették, hogy ki az, aki a felsőbb szervezetek felé tesz rendszeres jelentéseket velük kapcsolatban.
 
 Habár a művelődéspolitikai irányítás Aczél hatásköre alá tartozott, a könnyűzenei kérdésekben jelentős mértékig szabadkezet adott Erdős Péternek, akit a zenész szakma és a köztudat egyaránt „popcézárként” is emleget. Ebben az időszakban hatásköréből adódóan gyakorlatilag Erdős (mint a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat jogtanácsosa, sajtóosztály-vezetője, a PR Menedzser Iroda igazgatója, a Hungaroton munkatársa) döntött arról, hogy melyik zenekar adhat ki hanglemezt hazánkban és melyik nem.
 
A vállalat „hatalmát” még inkább növelte, hogy nagykereskedelmi tevékenységet is folytathatott, ezáltal a nagylemezek külföldi behozataláról és terjesztéséről is dönthettek.
Gyakorlatilag a „hivatalosan is elfogadott” könnyűzenei kínálatot Erdős határozta meg. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat fokozottan ügyelt arra, hogy kizárólag olyan előadókat finanszírozzon, akik a társadalmi célokat támogatják, más szóval a pártállami igényeknek megfelelően alkotnak.
 
„n Kedves, csupa kedves, csupa kedves arcot látok, de azért jobb, ha tudjátok, hogy a magunk módján mi is figyeltetünk, aki előttetek áll az a mi emberünk elpirultatok lebuktatok besúgók és provokátorok” Kontroll Csoport – Besúgók és provokátorok (dalszöveg részlet 1983 tájékáról, megjelenés éve: 1992)
 
 
A könnyűzenei piacon a 60-as, 70-es években az Illés, Metró, Omega triumvirátus mondhatta magáénak a tömegek elismerését, hisz Őket a rendszer egy idő után elfogadta. A Tűzkerék, Kex, Syrius hármasnak viszont jóval nehezebb volt a helyzete. Az első hármas csoport gyárthatta - és gyártotta is - a máig ismert slágereket (támogatott), a második csoport jelentette ebben a korszakban (tűrt és tiltott) az underground réteget. Akkoriban Ők képviselték a „szembenállást” és a „szabadságvágyat”, tagjaik a mai napig legendának számítanak a Rock kedvelőinek körében, olyannyira, hogy például a Syrius zenekar nemzetközi elismeréseket is magáénak tudhat.
 
A 80-as évek elején-közepén már egészen más korszak vette kezdetét. Ezt az időszakot nevezhetjük akár a hazai underground élet „aranyéveinek” is. A különböző rétegzenéken belül rengeteg egyedi hangvételt képviselő zenekart ismerhettünk ez idő tájt. A tiltások mellett is igencsak széles a hazai kínálat (Kontroll Csoport, Bizottság, Neurotic, URH, Qss, Balaton, Beatrice, Trabant, Európa Kiadó, Vágtázó Halottkémek).
 
A fent említett a zenekarok nem voltak „sláger gyárosok” nem a népszerűségre törekedtek. Dalaikban nem az élet szépnek beállított, azaz elfogadott oldalát mutatják be a hallgatóságnak. Olyan személyes véleményeknek, és indulatoknak adnak hangot, melyek nem a hivatalosan elfogadott álláspont szerinti „jó fényben” tűntetik fel a korszakot és az országot irányító rendszert. Így nem is meglepő, hogy a tiltással és lejárató propagandával reagál tevékenységükre.
 
A 80-as években megjelenő - a korszak hangulatát híven tükröző - punk és újhullám által inspirált zenekarok lemezszerződéshez a legritkább esetben jutottak. Ennek következtében alakulhatott ki az a jelenség, hogy a koncerteken a közönség soraiban, kezdetleges eszközökkel rögzített kazetták rongyosra másolt, kópiái keringtek kézről-kézre. Egyfajta „szamizdatok” voltak melyek remekül tükrözték a korszak "a falnak is füle van" szellemét. Ezt az időszakot a későbbiekben underground filmeken is dokumentálják.
 
A „Nyugat fiataljai” egyfajta kuriózumként tekintettek a nálunk zajló underground eseményekre. „Nyitottabb kultúrájú” európai országok gyakran komoly érdeklődést mutattak, a hazai underground zenekarok iránt, és cseppet sem foglalkoztatta Őket, hogy a nálunk uralkodó politikai elit mit kíván feléjük kommunikálni, „Magyar könnyűzene” címszó alatt. Erre kiváló példa VHK zenekar esete, amiről a későbbiekben részletesebben is írok.
 
Vége a negyedik estének.
 
Szerző: Novák Árpád

Címkék: gondolatok

Távirati stílusban - Greskó Károly (Animid Effect) válaszol

2012.02.08. 17:23 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

A legfrissebb történés a zenekarral, hogy kettővel kevesebben lettetek. Gondolom ez a döntés nem az elmúlt napokban született?

De, pontosan az elmúlt napokban döntöttek így az Ikrek. Egy pesti koncertszervezésbe kezdtem bele, ott bukott ki a dolog.
 
A Facebookon található poszt szerint, az elmúlt 10 év " sikertelensége" volt a döntés fő oka? Te is úgy érzed, hogy nem jutottatok semmire sem az elmúlt évtizedben?
 
Összefoglalva, igen. Ha tíz év alatt nem jutottunk el odáig, hogy átlagosan legalább az útiköltséget megtérítsék, ahová elautókázunk fellépni, valahol sikertelenségnek könyvelhető el. Ehhez több irányból is hozzá tudnék fűzni pár dolgot magam ellen, magam mellett is, de azt majd egy alkalmasabb beszélgetésben.
Azt nem állítanám, hogy "nem jutottunk semmire", két elkészített nagylemezzel és jó pár ütős koncerttel a hátunk mögött. Nyilván lehetne több is az asztalon, de ami számomra a legfontosabb: ezt szeretem csinálni, ezért élek, akár sikeres vagyok benne, akár nem. Az, hogy "mire" jutottunk ezidáig, nem befolyásolja ezt.
 
Nemrégiben megjelent az Engramosis.Milyen visszajelzéseket kaptatok ezzel kapcsolatban?
 
Őszintén szólva, még nem sok visszajelzés érkezett, a III. Műszak oldaláról lehetett és lehet még most is lekapni a lemezt, eddig 215 letöltést jelez a számláló. A hallgatóságtól kaptunk hideget-meleget, a médiában pedig két cikk jelent meg az anyagról, szintén vegyes érzelmekkel. Fizikai valójában szerettük volna szétküldeni a lemezt, de sajnos nem várt kiadások jöttek közbe. 
 
Gondolom, most ezerrel megy a keresés. Vannak esetleg már jelöltek a láthatáron?
 
Igen, nincs időnk nyalogatni a sebeinket, minél hamarabb túl szeretnénk lépni a helyzeten. Mindkét posztra vannak jelöltek, a kör hol szűkül, hol bővül, folynak az egyeztetések, kinek mi fér bele az idejébe, energiájába. Nagyon nehéz minden "követelménynek" megfelelő embert találni, mert a zenekari próba környékbeli személyt igényel, megfelelő tudással, hozzáállással, színpadképes felszereléssel stb. 
 

Címkék: távirati stílusban

süti beállítások módosítása