Facebook

Utolsó kommentek

Naptár

Engine - interjú

2011.09.05. 23:52 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

A legfrissebb történés a zenekarral kapcsolatban: a múlt héten megjelent Hammerworld magazinban, Kánya Feri tollából  egy 7 pontos kritika született az End of Time EP-ről. Olvastátok? Vélemény?

ENGINE: Igen olvastuk, és nagyon örültünk neki. Az említett negatívumokkal tisztában vagyunk, sajnos nem a megfelelő körülmények közt -gyakorlatilag házilag- vettük fel a sávokat, a keverési munkálatokat is kissé barkács módon oldottuk meg, és ez sajnos a hangzás rovására ment. Jó lecke volt, a nagylemezt mindenképpen már komolyabb, egy profi lemezt megillető technikai apparátussal akarjuk elkészíteni.

Visszatérve a kritikára: számunkra világos az üzenete, hogy jó irányba haladunk, van perspektíva a munkánkban, tehát mi mindenképpen pozitív visszajelzésnek vesszük. A hibákból pedig igyekszünk tanulni, és tervben van a dalok olyan hangzással való megjelentetése, amelyet szerintünk megérdemelne.

Vissza a kezdetekhez. 2006-ban megalakultatok, volt jó pár tagcsere, majd megnyertétek  Jósa Tamást énekesnek, akiről már több helyről hallottam igen pozitív kritikákat. Az egyik biográfiátokban ezt olvastam: "Nem szándékozunk rést nyitni a valóság szövetén"
Ez mit jelent pontosan?


ENGINE: Yosha rendkívül aktív szereplője a hazai metál életnek, felsorolni is nehéz hány zenei projektben vesz részt. Bár néha falra lehet mászni a maximalizmusától :), vitathatatlan, hogy kiválóan ért a dolgához és nagyon sok ismerettel, tapasztalattal rendelkezik.
Az idézett kifejezés gyakorlatilag egy kikacsintás az olyan zenekarok felé, akik több tíz évre visszamenőleg másolnak, hallhatóan, érezhetően gátlástalanul kihasználják a gyerekkori kedvenceik akkor még egyedi ötleteit, majd pedig mindenhol arról olvashatunk, hogy ők annyira eredetiek, hogy az már fáj, és rést nyit a valóság szövetén. Ugyebár mindenki tudja vagy minimum érzi, hogy a dallamos heavy metalban újat alkotni már nem nagyon lehet.

Ezzel mi is tisztában vagyunk, épp ezért nem akarjuk, hogy az egész izzadságszagúnak tűnjön attól, hogy annyira megerőltetjük magunkat, hogy mennyire egyéni amit csinálunk. Igyekszünk tisztelettel adózni azon zenekarok előtt, akiken felnőttünk, tehát nem akarunk lyukat ütni az univerzumban.

 Minden zenekar várja illetve reménykedik, hogy egyszer csak jön a nagy áttörés. Ti hogy álltok ezzel?

ENGINE: Várjuk, szeretnénk, ha legalább a magyarországi underground ismerné a nevünket annyira, hogy ha valahol felcseng a nevünk vagy egy számunk, akkor tudja, hogy kikről van szó, és ha elismerően bólint vagy cinikusan megrázza a fejét, legalább tudjuk, hogy igen, hallott rólunk.
Sajnos a "mainstream" Magyarországon nem úgy néz ki, hogy be tudná fogadni az ebben a stílusban játszó zenekarokat, ez maximum külföld lehet. Úgy látjuk a hazai zenei ízlést a nihilizmus jellemzi, sok olyan előadó van, aki a tömegeknek szóló olcsó minőségű, zenének alig nevezhető műsort prezentálja, de mivel viszonylag nagyobb nézettsége van, ezért a média inkább ezt népszerűsíti, mert ebből remél plusz bevételt. A minőség és igényesség másod- vagy többedleges szempont csak.
Ettől függetlenül bizakodunk, hogy soron következő nagylemezünkkel újabb kapuk nyílnak meg előttünk a szélesebb rétegek számára.

Nem tudom kikerülni a Ti esetetekben sem a kérdést a Bandák Csatáját illetően. Mi volt a motiváció?



ENGINE: Már a legelső Bandák csatájára is jelentkeztünk, akkor sajnos betegség miatt le kellett mondanunk a részvételt. Most is volt sajnos betegség sorainkban, pont Yoshánál, de úgy éreztük, hogy megpróbáljuk, különben megint egy évig ütnénk valaki fejét, hogy lecsúsztunk a dologról.


A motiváció egyértelműen az volt, hogy megnyerjük, és így esélyünk nyíljon bekerülni a rock-metál véráramba. :) Minél több embernek akarjuk magunkat megmutatni, minél nagyobb közönséghez pedig ilyen közös bulikon a legegyszerűbb eljutni. Egyúttal marketing csatornaként is szolgál a Bandák Csatája, hiszen rengeteg helyre (portálok, plakátok, weboldalak) jut el így a hírünk. Bár a győzelem nem jött össze, megismertük az élmezőnyt, jó volt találkozni, tapasztalatot cserélni a többi bandával.

 Közönségszavazással kerültetek a döntőbe. Ez számomra csak egy dolgot jelent. Van közönségetek illetve rajongóbázisotok. Mennyire érződik ez a koncertlátogatottságon?

ENGINE: Örülök, hogy a rajongókra is rákérdeztél, mert igazából minket is meglepett, hogy mennyien szavaztak ránk. Budapesten dömping van amatőr zenekarok tekintetében, nálunk jóval ismertebb zenekarok koncertjén is ténferegtünk már tizedmagunkban. Mindenképpen köszönettel tartozunk annak a fanatikus magnak, aki helyszínre, időpontra, időjárásra való tekintet nélkül szinte minden koncertünket végigcsápolja. Az pedig további büszkeséggel tölt el, ha újabb és újabb híveket sikerül megnyernünk magunknak egy-egy koncert során.

Sok kezdő zenekar érzi annak szükségét a megalakulást követő években, hogy befizesse magát ( sajnos ez van )  egy ismertebb zenekar elé és velük turnézzon végig egy szezont. Erről mi a véleményetek?

ENGINE: Ezt mi is megtettük már korábban, de az egész nem úgy sült el, ahogy vártuk. Ha  nem is a zenei része miatt, de sajnos az egyik legrosszabb koncertélményünk lett a dologból, így amennyire lehet, hanyagoljuk az ilyesmiket. Többnyire ingyen játszunk, mi fizetünk rá, vagy épphogy meg tudjuk oldani a szállítást. Mert ugye ez úgy néz ki, hogy adott egy zenekar, akinek eleve magas gázsija van, szerintünk nincs értelme még többet fizetni nekik. Egész pontosan miért is? Lehetőséget adnak? Adják nyugodtan, az olyanoknak, akiknek úgy gondolják, hogy megérdemlik. De akkor segítő kezet nyújtsanak, ne a zsebünkbe piszkáljanak. 


Visszatérve az End of Timehoz. Ez tavaly összehoztátok de hogyan tovább? Mikorra várható egy fullos album és mennyire fogjátok majd figyelembe venni az End of Time-al kapcsolatos kritikát?


ENGINE: A teljes album hanganyaga egy szám kivételével készen van, remélhetőleg ez szeptember végéig, október elejéig össze is áll teljesen. Ez után gondoltuk, hogy megrohamozunk egy profi stúdiót és felvesszük az album teljes anyagát.

Ezen helyet kapnak a korábbi demón lévő számok, valamint rengeteg új szerzeményt szeretnénk megmutatni, az egészet a szokott sci-fi koncepcióba ágyazva. A lemez munkacíme Tales of a Million Lightyears, és a szövegekben Yosha igyekszik a kedvenc sci-fi íróinak az ötleteit, elmélkedéseit dalformába önteni. Lesz időutazás, terraformálás, hit kontra tudomány, földönkívüli kapcsolatteremtés, XXV. századi rally sebességhatár nélkül, és még a pandorum hatás is felmerülhet.


A borítótervek szintén már elkészültek és a hozzá kapcsolódó egyéb látványelemekre vonatkozó fejlesztéseink pedig folyamatban vannak.  Videoklipet is szándékozunk készíteni, van egy igen furcsa elképzelésünk arról, hogy miképp lehetne minimális összegből egy ütős klipet csinálni. Azért fogalmazok ennyire rejtélyesen, mert azt szeretnénk, hogy legyen meglepetés, amikor megjelenik a kész lemez.

Köszönöm az interjút!

http://www.enginemusic.hu/


 

Címkék: interjú

A Cherokee bemutatkozott Győrben

2011.09.05. 22:53 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

Múlt héten szombaton  a Cherokee zenekar debütált Győrben, a Shadow Rock Caféban. A koncert végén mindenki elégedett volt. A megjelent közönség, a zenekar és a szervező, Martinkovics Oszkár is. Ő jutatta el hozzám eme kedves sorokat:

"Győrben ismét megmutatta a Cherokee mit tud. A mai divattól eltérően főként saját számokkal készültek és a dallamos rock zene értő fülekre talált a Shadow Rock Café-ban.
Az előzenekar LSD megalapozta a jó hangulatot, amit a Cherokee indiánjai tovább fokoztak. A koncert jó hangulatban telt és a zenekar tagjai koncert után is maradtak, hogy a rajongók minden kérdésére válaszoljanak.
A Cherokee Demo lemeze 2010-ben készült el. Ebből kérésre szívesen adunk másolatokat az érdeklődőknek."

http://www.cherokee.hu/
http://shadowrockcafe.hu/

Címkék: hírek

Wisdom jubileum - X Wise Years Tour

2011.09.05. 12:26 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

2011 októberében pontosan 10 éves lesz a Wisdom. Ezt egy ingyenes turnéval ünnepeljük meg, melynek állomásai már fenn vannak a webes oldalainkon.
A jubileumi turné zárása december 17-én a Club 202-ben (volt Wigwam) lesz, mely egyben a Judas lemezünk hivatalos bemutatója is. Egy ilyen jelentős esemény pedig nem múlhat el díszletek és egyéb látványosságok, meglepetések nélkül... :)

A turné és a zenekar hivatalos szponzora a Royal Vodka. Az őszi állomásokon újra találkozhattok a mosolygós hostess lányokkal, kóstolhattok egy kis Royal Vodkát, illetve Royal nyeremények és játékok várnak még rátok, úgyhogy sűrűn látogassátok a Facebook oldalunkat!
Médiatámogatónk a magyar Rock Tv, ahol gyakran fel fogunk tűnni a közeljövőben, hangtechnikai partnerünk pedig a Silverblade, az ő gitár és basszusgitár erősítőit fogjuk használni a turné során!

Hamarosan megjelenik két másik földrészen is a JUDAS. Szeptember 16-án Amerikában (Észak- és Dél-Amerika), szeptember 21-én pedig Japánban (Ázsia).
Amerikában a Somewhere Alone dal felkerült a híres ProgPower fesztivál válogatás CD-jére is. Ez a fesztivál első napjától, szeptember 14-étől lesz elérhető.
 


A hamarosan megjelenő, megújult Rockinform magazinban egy velős interjút olvashattok velünk.


www.wisdom.hu
www.facebook.com/wisdommusic

Címkék: ajánló

EDDA koncert 2011. október 29. Népstadion Körcsarnok

2011.09.05. 12:02 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

Az 1974-ben alakult zenekar az ó-izlandi viking mitológiából vette nevét. A csapat nevében a Művek szó azt szimbolizálja, hogy az együttes Miskolcon, egy tipikus északkelet-magyarországi iparvárosban, a Lenin Kohászati Művekhez közel kezdte pályafutását.

A zenekar az első olyan hazai rockcsapatok között volt, amely vidékről ért el komoly országos sikereket, míg végül Magyarország egyik leghíresebb rockegyüttesévé vált.

Az első komolyabb mérföldkőhöz 1979-ben ért el a zenekar, ekkor koncertezhettek először több ezer ember elött Budapesten a Közgáz klub "Rockreflektor" című koncertjén, majd a Piramis előzenekaraként a Budai Ifjúsági Parkban, amelyet további sikeres fellépések követtek országszerte.

Az első „Bakancsos formáció” 1983. december 17-én feloszlott. Ezután Pataky Attila újjászervezte a zenekart, mely több tagcserén esett át az évek folyamán. A jelenlegi felállásban a legrégebbi tag, Gömöry Zsolt (billentyűs hangszerek) 21 éve, a legújabb tag Hetényi Zoltán (dob) pedig 10 éve, míg Alapi István (szólógitár) 19 és Kicska László (basszusgitár) 15 éve zenél együtt Pataky Attilával, aki kiváló énekes, karizmatikus előadó és költői szövegíró.

Az első, 1980-ban megjelent nagylemezzel és a 2006. februárjában kiadott „A szerelem hullámhosszán” című albummal együtt összesen 29 lemezt adtak ki és ezen felül megszámlálhatatlan válogatás- és mixalbumon is szerepel a zenekar. A nagy kedvenceket tartalmazó albumok mellett készült unplugged lemez az autóbalesetben elhunyt EDDA-gitáros, Kun Péter közreműködésével, 1995-ben közös lemezt adtak ki a Mester és Tanítványaival, 1996-ban megjelent az Elvarázsolt Edda dalok című album, amelyen többek között Ákos, az Animal Cannibals és Keresztes Ildikó is énekelt Edda számokat, 1998-ban pedig a  Fire and Rain című angol nyelvű lemezzel jelentkeztek. Az évek során nem maradtak hűtlenek a kezdetektől megszokott gazdagon hangszerelt, dallamos balladákhoz, amellyel egy csapásra népszerűvé váltak a romantikus, populáris rockzenét szerető fiatalok körében.

Az indulás óta eltelt 35 év alatt 29 aranylemezt, 2 platinaalbumot, 1 gyémántlemezt gyűjtöttek össze, és több mint 5 millió eladott példánnyal dicsekedhetnek Európában.

Az október 29-i  fergeteges koncerten válogatást hallhatunk a 35 év legszebb és legsikeresebb dalaiból.

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!
 

Címkék: ajánló

Bréking nyúz - Depresszió éjjeli klippremier!

2011.09.05. 00:15 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

 

Szeptember 5-én jelenik meg  a Depresszió zenekar Vízválasztó című lemeze.

Az új lemezhez új honlap is dukál és nem utolsó sorban egy új klip.

 

 

 

 

http://www.depressziomusic.hu/
http://www.facebook.com/depressziomusic
 

Címkék: hírek

süti beállítások módosítása