Facebook

Utolsó kommentek

Molics Zsolt - Interjú

2011.10.16. 21:51 | Metalkilincs | Szólj hozzá!

Szeretek olyan emberektől kérdezni, akiknek bőven van mondanivalójuk. Molics Zsolt ilyen ember. 1998-ban megalapította a Cool Head Clan zenekart, de zenei pályafutásának kezdete ennél jóval korábbra tehető.

Mivel egyidősek vagyunk, nagyjából van elképzelésem arról, hogy milyen lehetett 1982-ben megalapítani egy metal bandát. De ne hagyjuk az olvasókat az én elképzelésemre hagyatkozni. Mesélj!

Akkoriban csak képekről láttuk a bandákat, videó még nem volt vagy ide legalább is nem jutott el. Mi mégis megszállottként hallgattuk az agyonmásolt kazettákat vagy jobb esetben hozzájutottunk jugoszlávnyomású lemezekhez, a szocialista blokkban érdekes ott kapható volt sok metal és hard rock banda lemeze Hangszerhez meg egyenesen lehetetlenség volt hozzá jutni kapcsolatok nélkül. Volt a TRIÁL hangszerüzlet ott vettünk a rosszabbnál rosszabb bulgár cseh vagy NDK gitárokat. Nekem is volt egy hegedű alakú Orpheus bass gitárom, emlékszem, hogy örültem mikor az első lapgitárom meglett. Az sem volt jó, de legalább hasonlított a nyugati bandák hangszereihez.

Egy kukatárolóban próbáltam az első bandámmal a Cross Fire-al, aminek a dobosa Kovács Ákos volt az Ákos Ákos.. Rendszeresen menekültünk a házmester elöl, egyszer elkapott, jól elvert minket, de nem hatott meg minket, próbáltunk tovább másnap. P mobilra, Stressre jártunk és mindig jól berúgtunk elkeseredésünkben. Mikor jutunk mi is ilyen színpadra!?! A hunki punki boltban szegecsekre költöttem a bukott tanulmányi eredményem csekély 150 ft os havi díját. Nem érdekelt, hogy a zenével pénzt lehet keresni, eszünkbe sem jutott. Örültünk, mint majom a farkának, mikor az első dalunkat egyben el tudtuk játszani, és járkáltunk, mint kakas a harmatban. Elszántak voltunk és odaadóan csináltuk a rock n rollt.

1986-ban lettél a Sámán tagja. A Sámán a 80-as évek egyik meghatározó metal bandája volt Magyarországon, mégsem tudott 7 évnél tovább fennmaradni. Lehet tudni ennek az okát? Érdemes egyáltalán ezt kutatni? Neked mit adott ez a három év?

Nem három, hanem egy kis megszakítással 5 évig voltam a Sámán tagja. Túl őrültek voltunk ahhoz, hogy a komcsik lemezt nyomjanak nekünk. Közönség volt, és ez tartott minket életben. Nekem a Sámán akkoriban a mindent jelentette. Soha semmi nem érdekelt, csak a zene akkoriban pedig még nagyobb fanatikus voltam. Köszönet a Hammernek és a régi tagoknak, hogy megvalósult 95-ben a banda álma, és újra játszottuk a sámán demókat és ez lemezen meg is jelent. Persze ez már egészen más íz, hiányzik belőle a tinédzser erő, helyette viszont megjött a rutin.

1998-ban megalapítottad a Cool Head Clant, aminek a mai napig a tagja vagy. A Facebookon található bióban ez olvasható: A Cool Head Klan mintaképe a kitartásnak, az őszinteségnek és az odaadásnak a magyar zenei palettán. Kifejtenéd ezt bővebben? Főleg a fiatal zenész nemzedék számára lehet fontos ez a mondat.

 A Coolt sokan ki akarták nyírni, többek között a zenei magazinok is, akik mai napig bojkottálják a csapatot. A fennmaradásunkhoz kellett a kitartás, és a zene iránti törhetetlen elkötelezettség. Sok kilátástalan helyzet elé állított minket az élet, de mint említettem edzett, faszi vagyok és paprikajancsik engem nem tudtak sarokba szorítani. Hol vannak azok, akik fikáztak, hol vannak most? Sehol és a Cool még mindig él, és ez azért van, mert én a zenei világban nem turista vagyok. Fiataloknak pedig azt üzenem, hogy szóljanak be az arcnak.xd.


13 éve dübörög a Cool Head Clan. Te, belülről hogy érzed, mi a zenekar sikerének a titka? Mit tesztek ezért?

A titkunk abban rejlik, hogy csináljuk a dolgunk, deszkáról deszkára utazva be az országot, mutatjuk meg az embereknek abban a másfél órában, hogy kik is vagyunk. Egy szókimondó, szívét lelkét a közönségért kitevő csapat. Szeretjük, amit csinálunk, és ami a legfontosabb mi egy nagy család vagyunk ahol még a sofőr is felléphet egy szám elejéig, mert hozzánk tartozik.

Mamut. 2006-ban alakult, 2007-ben született egy album. És azóta?

Kicsit megragadt a Mamut, de már vannak új dalok, amiket rögzítettünk is. Az utóbbi 2 évben kizárólag a Cool új lemezein dolgoztunk, és ez minden energiánkat lekötötte.. Szeretnénk egy új albumot mi is a mamutnak, dolgozunk rajta.

Barátságot ápoltál Daczi Zsolttal. Mindig a jók mennek el, ezt tudjuk. Hogyan lehet ezeket a veszteségeket feldolgozni? Egyáltalán fel lehet?

Zsolt egy csodálatosan őszinte ember volt, egy igazi Rocktestvér. Páratlan gitáros. Nálam még mindig úgy van, mintha élne egész egyszerűen hihetetlen, hogy már nincs, és ezért én úgy gondolok rá, mintha valahol külföldön dolgozna vagy ilyesmi. Nehéz elfogadni, hogy elment..A zenei világnak, a családjának és a barátainak nagyon hiányzik. Jó utat barátom!

Zsűriztél a Bandák Csatáján és mindig határozott véleményed volt a bandákkal kapcsolatban, aminek persze hangot is adtál. Mennyire tartod fontosnak ezeket a megmozdulásokat és így 30 év távlatából, amit Te magad a zenében eltöltöttél, hogy látod, milyen a mai felhozatal?  


Mindig elmondom a bandáknak, hogy nem az itteni végeredmény határozza majd meg a jövőjüket. Persze az egy jó indulás, könnyebb út, talán ha egy banda egy ilyen zenei vetélkedőn sikereket ér el, viszont az elkötelezettség a kitartás az, ami sikerhez jutatthatja majd el őket a valódi sikerekhez. És mi az, valódi siker talán az, ha tízezer embernek játszik? Szerintem az is valódi siker, ha akár egy embernek is örömmel játszik, és szereti és kitart, amellett amit csinál.

Mit üzennél azoknak a zenészeknek és zenekaroknak, akik még csak most keresik a helyüket a zenei palettán?

Viccelsz? Amit a Rolling Stones gitárosa szokott mondani. Buli előtt menjen ki még egyszer hugyozni..
Csókoltatok mindenkit! Rock n roll!
 

Címkék: interjú

süti beállítások módosítása